Kraljevica 6. prosinac 2014.

Kraljevica će ponovno graditi brodove

Kraljevica će ponovno graditi brodove
Budućnost brodogradnje u Kraljevici je osigurana, poručila je gradonačelnica Nada Turina Đurić, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom Dana grada. 

“Nakon niza loših vijesti za Kraljevicu, stigla je jedna dobra vijest. Ove godine je izvršen prijenos koncesije s brodogradilišta u stečaju na tvrtku Dalmont. Ja se nadam i vjerujem da će Dalmont racionalno upravljati prostorom te da će omogućiti podkoncesionarima određene djelatnosti. Vjerujem da će Dalmont, kako je najavio, na tom prostoru i graditi brodove, a za to će, nadam se, trebati i puno zaposlenih, puno radnika te da će ih većina bit s područja Kraljevice,” poručila je na svečanoj sjednici, održanoj u Domu kulture i sporta, gradonačelnica Kraljevice.
 
Obnova ambulante

Osim projekta brodogradilišta, za koji je gradonačelnica naglasila kako se nada da će se nastaviti narednih desetljeća i stoljeća, najavljeni su i drugi projekti. Posebno treba istaknuti onaj najveći, adaptaciju zdravstvene ustanove, ali i cestu Oštro, centar Šmrike te dakako revitalizaciju dvorca Frankopan. 

Među brojnim uglednim gostima na svečanoj sjednici bila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je, čestitavši Kraljevičanima njihov dan, jasno poručila kako će podržati projekt obnove dvorca Frankopan. 

Od hrvatsko- europskih projekata spomenute su Tri naranče, uređenje poda atrija dvorca “Nova Kraljevica- Frankopan” te hotspot. Naglašeno je i kako visoki index razvijenost stvara probleme i znatno otežava kandidiranje projekata prema resornom ministarstvu i europskim fondovima.

U tijeku je treća izmjena prostornog plana, koja je prvenstveno vezana za prostor brodogradilišta. Također, u Šmriki se planira sportski centar namijenjen mladim sportašima.
 
Minti nagrada za životno djelo

Dodijeljene su nagrade Grada Kraljevice. Nogometašu Milanu Minti Ružiću posthumno je dodijeljena nagrada za životno djelo. Ona za stvaralački rad pripale su Hrvatskom glazbenom društvu Zvijezda Danica i Narodnoj čitaonici i knjižnici Šmrika. Nagrada za sport uručena je košarkašu Davoru Konjeviću, a povelju počasnog građanina dobio je trener svih trenera, Miroslav Ćiro Blažević.
 
Dance Queen međunarodno uspješan

Svečana sjednica Gradskog vijeća, koja se održava u prosincu, idealna je prilika za osvrt na godinu koja je na izmaku.

“U gradu Kraljevici sport uistinu živi s građanima i mladima. Imamo petnaestak udruga i sportskih klubova, naravno najveći su kao i svugdje nogomet i košarka, ali imamo jednu izuzetno aktivnu grupu koja spada u sportski ples. To je Dance Queen, koji iz godine u godinu ima izvanredne rezultate. Osvajaju nagrade na svjetskoj i europskoj razini,” poručila je gradonačelnica Nada Turina- Đurić.
 
Ulaganje u kulturu najveća šansa Kraljevice

Kraljevica se ima s čime pohvaliti i u kulturi. Po nedavnom istraživanju, koje je provela Primorsko- goranska županija, građani Kraljevice su, što se kulturnih programa i aktivnosti tiče, među najzadovoljnijima. Od 36 ispitanih jedinica lokalne samouprave Kraljevičani su na visokom 5. mjestu. 

Najviše prijedloga za nagrade Grada dolazi upravo iz udruga u kulturi. No, uz uspješne udruge tu su i pojedinci. Mirjana Bobuš tako je ove godine proslavila dvadeset godina stvaralačkog rada.
Treba spomenuti i Kulturno leto u Kraljevici, na kojem posljednjih godina uistinu ima sadržaja za svačiji ukus. 

“Ulaganje u kulturnu baštinu najveća je šansa za razvoj Kraljevice, a kroz kulturnu baštinu i gospodarski razvoj, odnosno razvoj turizma. Imamo dva velika dvorca, u koje su i ove godine uložena značajna sredstva. Nadam se da ćemo projekte, uspjeti kandidirati za sredstva Europske unije i jednog dana dočekati da dvorac bude ono što bi svi htjeli, lijep, pun života, kulture i svih ostalih sadržaja,” napomenula je Nada Turina- Đurić.
 
Rastu potrebe u socijali

Nažalost iz godine u godinu raste potreba u socijalnom sektoru te se sve više sredstava izdvaja za socijalne programe.

Što se programa civilnog društva tiče u protekloj je godini jedan od najvećih projekata bila dvorana PraktikUm, u Domu kulture i sporta, koja je, smatra gradonačelnica, u potpunosti opravdala ulaganje. 

Kontinuirano se ulaže u plaže, ali i komunalnu infrastrukturu, ceste i ulice.

Značajna sredstva ulažu se i u obrazovanje, odnosno odgoj mladih, zaključila je gradonačelnica Kraljevice Nada Turina- Đurić, koja je građanima čestitala njihov dan, ali i nadolazeće blagdane.
 
Čestitke gostiju

Uz ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, Kraljevičanima su njihov dan čestitali brojni gosti: zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš, pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, saborski zastupnik Igor Kolman, zamjenik župana Primorsko- goranske županije Marko Boras Mandić te u ime načelnika i gradonačelnika susjednih jedinica lokalne samouprave načelnica Kostrene Mirela Marunić.