Kraljevica 27. travanj 2018.

Kraljevica kroz godinu dana dobiva novu javnu rasvjetu

Kraljevica kroz godinu dana dobiva novu javnu rasvjetu
Više od tisuću rasvjetnih mjesta na cijelom području grada Kraljevice bit će obnovljeno u sljedećih godinu dana. Kraljevičani će tako dobiti modernu LED rasvjetu, čime će se povećati sigurnost, kako pješaka i vozača, ali i postići značajna ušteda.

Grad Kraljevica i “Petrol javna rasvjeta” danas su potpisali Ugovor o javno- privatnom partnerstvu, vrijedan 10.816.331,25 kuna, za projekt obnove javne rasvjete na cijelom području Grada Kraljevice, točnije u naseljima: Bakarac, Kraljevica, Šmrika, Križišće, Veli i Mali Dol. Sljedeće godine u ovo doba mještani navedenih naselja imat će najkvalitetniju javnu uslugu rasvjetljavanja javnih površina modernom LED rasvjetom čime će se postići veća sigurnost prometa i kretanje pješaka. Grad Kraljevica tako nastavlja s velikim investicijama u poboljšanju standarda isporuke usluga svojim mještanima.

"Petrol javna rasvjeta”, društvo posebne namjene osnovano u svrhu provedbe projekta od strane tvrtke Petrol iz Zagreba, koja je odabrana kao najpovoljniji ponuditelj u postupku javne nabave, narednih 16 godina će upravljati javnom rasvjetom na području Kraljevice. U prvoj godini izradit će projektnu dokumentaciju i obnoviti postojeću javnu rasvjetu, što uključuje zamjenu postojećih svjetiljki s novima u LED tehnologiji, a preostalih 15 godina će ju održavati.


“Potpisivanje ugovora s Petrol javnom rasvjetom znači da će najkasnije u roku od 12 mjeseci svi građani imati novu i kvalitetniju rasvjetu i ja sam izrazito zadovoljan. Iako smo još u povojima što se tiče privatnih investicija u javnom sektoru, primjer ovakvog ugovora u Kraljevici je zapravo svijetli primjer budućnosti. Cilj je svake jedinice lokalne samouprave pružiti najkvalitetniju i dostupnu javnu uslugu. Meni kao gradonačelniku je najvažnije zadovoljstvo građanki i građana u Kraljevici. Također je bitno da je usluga svima dostupna i na jednako efikasan i kvalitetan način provediva”, kazao je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.

U razdoblju održavanja Grad će podmirivati troškove električne energije koji će biti manji zbog učinkovitije LED rasvjete i privatnom partneru plaćati naknadu u godišnjem iznosu nešto većem od 700.000 kuna.

Obnovljeno će biti ukupno više od tisuću rasvjetnih mjesta na cijelom području grada. Na 255 rasvjetnih mjesta, na kojima će se upravljati s 278 svjetiljki, implementirat će se sustav nadzora, upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda te kontrolu isporuke standarda privatnog partnera. Iz ovog sustava javni partner, odnosno Grad imat će uvid u ostvarene uštede i stanje javne rasvjete. Snaga moderniziranog sustava javne rasvjete bit će manja za više od 70% uz povećanje kvalitete rasvijetljenosti. Ušteda je vrlo bitna jer se smanjuju javni rashodi, a time i štedi novac poreznih obveznika, građana Grada Kraljevice.


Danas potpisanim ugovorom o javno- privatnom partnerstvu za projekt obnove javne rasvjete nastavljaju se značajni projekti na području Grada Kraljevice.

“Imali smo prilike vidjeti prije nekoliko mjeseci porinuće broda za Rapsku plovidbu, za ovim stolom smo prije mjesec dana potpisali ugovor o sufinanciranju lučice Carovo, prošli tjedan smo potpisali sporazum sa županijom za sufinanciranje rekonstrukcije osnovne škole. Idemo u pozitivnom smjeru i ja sam kao gradonačelnik jako zadovoljan”, zaključio je Čandrlić.