Kraljevica 15. rujan 2018.

Kraljevičani Frankopanu “otvorili” pogled na more

Kraljevičani Frankopanu “otvorili” pogled na more
Kraljevičani su se tradicionalno odazvali na “Zelenu čistku”, najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Ove je godine na red došla atraktivna lokacija oko Dvorca Frankopan, kojem su građani “očistili” pogled na more i lučicu Carovo.
 
Sjajno raspoloženje vladalo je jutros oko drevnog Dvorca Frankopan, gdje su se 7. “Zelenoj čistki” odazvali brojni Kraljevičani. U sklopu ovogodišnje radne akcije čistilo se i uređivalo atraktivno područje oko Frankopana, kao i zona između dvorca i lučice Carovo. 
 
“Zdravo se malo oznojiti, umoriti. Nakon posla ćemo i poručati te provesti u zajedničkom druženju jedan lijepi dan”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, zahvalivši svim sugrađanima koji su se odazvali akciji.
 
A u ovogodišnjoj akciji čišćenja sudjelovali su: NK Kraljevica, KK Kraljevica, NK Primorac, KPA Adria, RŠK Tunera, Dance Queen, Sportska zajednica Grada Kraljevice, DVD Kraljevica, TZG Kraljevica, Mesopustari, predstavnici Grada i gradski vijećnici, MO Kraljevica, MO Bakarac, MO Križišće, umirovljenici, osnovnoškolci, vrtićarci, stipendisti te tvrtke Suza Adria, BM Gradnja i RUS.
 
Uskoro uređenje lučice i okoliša dvorca
 
Kraljevičani nisu slučajno odabrali ovu lokaciju. Naime, projekti uređenja okoliša Dvorca Frankopan i lučice Carovo uskoro bi trebali krenuti u realizaciju. 
 
“Pri kraju je projekt uređenja okoliša dvorca. Radovi će početi uskoro, baš kao i radovi u lučici Carovo, gdje ćemo dobiti pet betonskih pasarela i 60 novih vezova. Do sada je ovo područje bilo jedna tampon zona, a ubuduće će biti poveznica između dvije lokacije. Već osmišljavamo na koji ćemo način povezati Frankopan s lučicom Carovo, da se dvorac otvori prema moru. Želimo da to bude jedna nova cjelina. Radi se o atraktivnoj lokaciji koja do sada nije bila valorizirana na pravi način. Nadamo se da će ovo u budućnosti biti mjesto okupljanja Kraljevičana”, poručio je Čandrlić.
 
Radovi na uređenju okoliša dvorca “teški” su između 10 i 11 milijuna kuna, dok je vrijednost nove lučice Carovo oko 7 i pol milijuna. Na ovom će se području urediti i novi park, kao i novo parkiralište s tridesetak parkirnih mjesta.