Kraljevica 9. prosinac 2022. Klaudio Vrančić

Kraljevičani proslavili pobjedu Hrvatske pa Dan Grada

Kraljevičani proslavili pobjedu Hrvatske pa Dan Grada
Dan Grada Kraljevice obilježen svečanom sjednicom Gradskog vijeća, kojoj je prethodilo zajedničko gledanje susreta Hrvatske i Brazila. U najsvečanijem trenutku večeri nagradu Grada Kraljevice za životno djelo dobio Boris Juričić.

Jednom sve samo ne običnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Hotelu Kraljevica obilježen je Dan Grada. Naime, početak je “kasnio” gotovo sat vremena jer su okupljeni zajedno gledali i slavili veliku pobjedu Hrvatske nad Brazilom.


Brojne uzvanike na samom je početku pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Božidar Sotošek, a na proteklih godinu dana Kraljevičani su se osvrnuli prigodnim filmom, u kojem su predstavljeni realizirani projekti. Među najznačajnijima su uređenje parkirališta Carovo- Fortica i dijela Turkovićeve ulice te postavljanje javne rasvjete na šetnici, sanacija bakaračke rive i rive kod Lanterne na Oštru te novoizgrađena zgrada u Šmriki.


Od aktualnih projekata izdvojiti treba uređenje lučice Črišnjeva, Hrvatsku kuću vina, kao i uređenje Trga Zrinski, košarkaškog igrališta iza škole te uređenje i opremanje Doma kulture i sporta. Tome treba pridodati i niz projekata za koje je dokumentacija spremna te se uskoro očekuje početak radova. Između ostaloga tu su proširenje groblja u Šmriki, uređenje muzeja brodogradnje i ribarstva te izgradnja edukativne šetnice Neriz.


“Protekla godina po meni je jedna od najuspješnijih godina u zadnjih petnaest, dvadeset godina zbog čitavog niza ne samo ostvarenih projekata, nego i ugovora koje smo potpisali, a koji će kroz 2023. i 2024. generirati posve novu budućnost Kraljevice. Naš cilj je iz dana u dan graditi bolju i ljepšu Kraljevicu”, poručio je Kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, zahvalivši svojim suradnicima i brojnim gostima te čestitavši ovogodišnjim laureatima. 

Nagrada za životno djelo Borisu Juričiću

U najsvečanijem trenutku večeri nagradu Grada Kraljevice za životno djelo dobio je Boris Juričić, za doprinos društvenom životu Kraljevice, radu udruga s područja Grada te iznimnu humanost i dugogodišnje nesebično darivanje krvi.


Godišnja nagrada Grada Kraljevice dodijeljena je Borni Gudcu, za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju iz informatike te Nogometnom klubu Kraljevica, za promociju sporta, poticanje mladih na bavljenje sportom i doprinos razvoju sporta.

Za iznimna sportska dostignuća nagrade Grada Kraljevice i Sportske zajednice Grada Kraljevice dobili su sjajni paratriatlonac Antonio Franko, brončani na Europskom prvenstvu i zlatni na Svjetskom kupu te europska doprvakinja- šahistica Ema Hajdinić.


Zahvalnice Grada Kraljevice ove su godine uručene: Liciji Grohovac, Maji Slama, Ženskoj klapi „Porto Re“ Kraljevica, Veroniki Kašić, Andrini Frleta, Robertu Grubišiću, Mirjani Bobuš, Šahovskom klubu Kraljevica, Franju Turini, Ivici Lovriću, Milanu Bajčiću, Marinku Šupukoviću, Mariju Jelašu, Renatu Crnkoviću, Viću Stanišiću i Zdravku Topaloviću.


Nagrade su uručene i najuspješnijim kraljevičkim učenicima, a to su: Nina Oštarić, Ivano Baić, Gabrijel Drenik, Lucija Tomić, Matej Sović i Anja Baršić.

Kraljevičanima čestitali brojni gosti

U ime okupljenih gradonačelnika i načelnika Kraljevičanima je njihov dan čestitala gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. Ispred Primorsko- goranske županije isto je učinio zamjenik župana Petar Mamula, a domaćinima je čestitao i Tomislav Klarić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.