Kraljevica 31. kolovoz 2019.

Kraljevička Lanterna “svitli” već čitavo desetljeće

Kraljevička Lanterna “svitli” već čitavo desetljeće
Velikim slavljeničkim koncertom KUD- a Lanterna i gostiju na Ljetnoj pozornici u Kraljevici večeras je završilo događanjima bogato “Kraljevačko kulturno leto”. 

“Zasvitli, zasvitli… moja lanterna” pjevala je stihove Mirjane Bobuš popularna Radojka Šverko. A lanterna je inspirirala i kraljevičko kulturno- umjetničko društvo, koje je po njoj dobilo ime i “svitli” već čitavo desetljeće. 


Jubilej su slavljenice večeras obilježile velikim koncertom na Ljetnoj pozornici u Kraljevici. Okupljene su “Lanterne” povele na jedinstveno glazbeno putovanje kroz proteklo desetljeće. 
Kako i priliči na rođendan društva stigli su i brojni gosti. Slavljenicama su pjesmom čestitali Kulturno umjetničko društvo “Eugen Kumičić” s Križišća, Ženska klapa “Vejanke” s Krka i Ženska klapa “Vongola” iz Rijeke. 

Kulturno umjetničko društvo Lanterna

Kulturno umjetničko društvo Lanterna osnovano je 2009. godine. Članice su se okupile s ciljem promoviranja narodnih običaja, čakavštine, tradicije i tradicijske glazbe iz čitave Hrvatske, s posebnim naglaskom na Kvarener i Istru. 


“Lanterna”, u čijem se repertoaru mogu naći tradicijski napjevi i plesovi iz cijele Hrvatske, sakralna glazba, ali i svjetovna glazba zabavnog karaktera, je u proteklom desetljeću nastupala diljem Hrvatske i surađivala s brojnim vokalnim skupinama, klapama, pjevačima i kulturno umjetničkim društvima.

Kraljevičko kulturno- umjetničko društvo, koje je organizator različitih događanja u svom gradu, u protekle je tri godine dva puta dobilo zahvalnicu Grada Kraljevice za izuzetan doprinos u očuvanju kulturne baštine i njegovanju starih napjeva.


Kulturno umjetničkom društvu Lanterna tako je pripala čast da zatvori događanjima bogato “Leto va Kraljevici”, a u tome su joj pomogli Knezovi Krčki koji su simbolično spustili zastavu “Kraljevačkog kulturnog leta. 


“Izuzetno sam zadovoljan s čak 30 manifestacija, predstava i koncerata koje smo imali ovog ljeta. Zadovoljan sam u kojem smjeru naša manifestacija ide. Želim zahvaliti mladim ljudima koji su najzaslužniji za realizaciju projekta, a to su moja zamjenica Paula Vučković i Frane Frleta”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, zahvalivši svima koji su doprinijeli u organizaciji “Leta va Kraljevici” te poručivši kako će Kraljevica, koja je grad bogate kulturne baštine i povijesnog nasljeđa, u budućnosti dobiti novouređenu Ljetnu pozornicu i Dvorac Frankopan.