Kraljevica 23. ožujak 2023. F.F.

Kraljevička “Zvijezda Danica” i “Lira” zapjevale u Rimu 

Kraljevička “Zvijezda Danica” i “Lira” zapjevale u Rimu 

Predivnim "vječnim gradom" odjekivala je isto takva pjesma kraljevičke “Zvijezde Danice” i riječke “Lire”

U “vječnom gradu”, nastalom na sedam brežuljaka, u gradu crkvi i fontana, protekle subote održao se korizmeni koncert Hrvatskog glazbenog društva “Zvijezda Danica” iz Kraljevice i Vokalne skupine “Lira” iz Rijeke pod ravnanjem Frana Frlete. Izvanredna akustika Hrvatske crkve svetog Jeronima nadodala je na pripremljenost ansambala i sveukupni umjetnički doživljaj. 


HGD “Zvijezda Danica” je premijerno koncertantno izvela pasionsku baštinu svojega kraja te tako prikazala tradiciju pjevanja korizmenih napjeva i pasija. Uz naratoricu koja je na talijanskom jeziku publici predstavljala kraljevačke događaje i običaje vezane uz korizmeno vrijeme, “Zvijezda Danica” je izvela glazbenu baštinu koja se sačuvala te koja se i dan danas pjeva u Velikom tjednu. Unatoč repetitivnosti nekih melodijsko- ritamskih obrazaca što je uobičajeno kod tradicijskog pjevanja, program je bio vrlo dinamičan jer se zvukovnost često mijenjala. Naime, napjevi su se izvodili od jednoglasja do četveroglasja, na “dnu” crkve te kod oltara, mješovito, samo muški dio zbora ili pak solistički, te a cappella, ali i uz pratnju orgulja za kojima je bila Daniela Perković. 


Vokalna skupina “Lira” samostalno je izvela čitavo kapitalno djelo baroknoga skladatelja G. B. Pergolesija “Stabat Mater”. Tekst srednjovjekovne sekvence “Stabat Mater” je kroz povijest često bio inspiracija raznim umjetnicima, a Pergolesijevo je uglazbljenje vrlo brzo steklo veliku popularnost koju je zadržalo do danas. Ovo opsežno višestavačno djelo izvorno je skladano za dva ženska solistička glasa uz pratnju gudaćih glazbala i bassa continua, dok je posebnost ove izvedbe obrada Tima B. Pratta i Frana Frlete za četveroglasni mješoviti odnosno ženski zbor. Gusta polifonijska struktura je u ovoj četveroglasnoj inačici još više potencirana, a virtuozitet instrumentalnog sloga bio je povjeren Igoru Vlajniću na orguljama.


Ansamble su iznimno srdačno ugostili rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima don Marko Đurin i njegovi suradnici, te suorganizator Marijan Udina. Crkva je bila potpuno ispunjena, a koncert su svojim prisustvom podržale i uveličale otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Tea Zupičić, te diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu, Tamara Perišić. Opsežna koncertna večer bila je popraćena dugotrajnim pljeskom.

Dan kasnije, u nedjelju, u istoj su crkvi oba zbora združeno pjevala na večernjoj misi koja se služi na hrvatskom jeziku. Na programu je bila “Treća staroslavenska misa” Albe Vidakovića te korizmeni napjevi u skladu s liturgijskim slavljem. Za orguljama je bio Igor Vlajnić koji je brojne okupljene vjernike na kraju “počastio” i orguljaškim dodatkom. Programski koncept čitavog koncertnog gostovanja osmislio je umjetnički voditelj obaju ansambala, Frane Frleta. Kvalitetu i značaj programa prepoznali su i podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Kraljevica te nekolicina sponzora.