Kraljevica 6. prosinac 2020.

Kraljevička Zvijezda Danica zapjevala svetom Nikoli

Kraljevička Zvijezda Danica zapjevala svetom Nikoli
Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica snimilo je virtualnu izvedbu kraljevačke tradicijske pjesme “Nikoli je svetomu” i tako obilježilo Dan Grada Kraljevice

Kako je već poznato zaštitnik Kraljevice je svima nam omiljeni svetac- sv. Nikola, a bitno je spomenuti da ove godine Svetište Svetog Nikole u Kraljevici slavi 250. godišnjicu. Razvidno je da je tradicija Kraljevčanima od velikog značaja, a vidi se to i po samom zboru koji neprekidno djeluje već 126 godina. 

Unatoč svim preprekama koje im priječe održavati probe i nastupe uživo, izradili su novi virtualni projekt, a izabrali su skladbu koja potječe iz kraljevačke glazbene baštine. Ova skladba zauzima posebno mjesto u srcima mnogih Kraljevčana, ali i ljudi koji su hodočastili u Kraljevicu. Nastala je prije otprilike 130 godina te se toliko dugo u Kraljevici i pjeva. Skladba je nazvana “Nikoli je Svetomu”, no kako je učinjen prijepis skladbe, na tom se izvoru skladba naziva “Pjesma Svetom Nikoli”. Kao skladatelja navodi Ivana Jakovčića Hijacintova, prvog voditelja i osnivača Zvijezde Danice, dok se kao autora harmonizacije navodi Ivana Jakovčića Antonova, Hijacintovog nasljednika i najdugovječnijeg voditelja tog društva. Autor stihova je i dalje nepoznat, no zanimljivo je da su postojale dvije verzije stihova. 
 
Članovi Zvijezde Danice iz udobnosti svojeg naslonjača snimili su svojim mobilnim uređajima svatko svoju dionicu, a ustaljena korepetitorica zbora Daniela Perković napisala je i snimila orguljsku pratnju, dok je voditelj zbora Frane Frleta sve vješto spojio u jedan video uradak. 

Zvijezda Danica učinila je ovo kako bi na dan kada se daruje, svome Gradu i sugrađanima poklonila virtualnu izvedbu kada već nisu mogli koncert uživo. No, ističu, najbitnija poruka ovog videa jest da probude nadu svim svojim sugrađanima, slušateljima i gledateljima ovog uratka da će ovo teško stanje u društvu proći i da ćemo se opet susretati uživo u koncertnim prostorima.