Kraljevica 11. rujan 2022. Klaudio Vrančić

Kraljevički Dvorac Frankopan “pretvoren” u veliki atelje

Kraljevički Dvorac Frankopan “pretvoren” u veliki atelje
Atraktivni Dvorac Frankopan u Kraljevici na jedan je dan “pretvoren” u veliki atelje sa sedamdesetak umjetnika, profesionalaca i amatera, svih generacija

Ex tempore “Lanterna se budi…” u svom je premijernom izdanju danas u Kraljevici okupio osamdesetak umjetnika. Događanje je, na inicijativu akademskog slikara s Križišća- Ivana Tomečaka, organizirala Turistička zajednica grada Kraljevice, dakako uz potporu Grada. 


“Smatrao sam da Kraljevica zaslužuje jedno ovakvo događanje. Druženjem umjetnika, sinergijom mladih i starijih, rađaju se nove ideje. Odazvalo se puno ljudi i svi su oduševljeni Frankopanom. Naša je želja da ovo događanje postane tradicionalno”, rekao je Tomečak. 


“Ovo je još jedna način da valoriziramo naš obnovljeni Dvorac Frankopan, a ujedno i produljimo turističku sezonu. Izuzetno smo zahvalni svima koji su se uključili u naš prvi Ex tempore. Drago nam je da imamo ovako veliki odaziv”, poručila je Jelena Mateševac, direktorica TZG Kraljevice, zahvalivši sponzorima- trgovini “Zvončica” i Kulturno turističkoj ruti Putovima Frankopana.


A u Frankopanu su se danas uistinu našle sve generacije, profesionalaca i amatera. Medij i tehnika prepušteni su umjetnicima na izbor, ali su zato teme zadane. Najmlađi su tako jutro proveli slikajući lanternu, jedan od simbola Kraljevice, koji ove godine slavi 150. rođendan, a oni nešto stariji inspiraciju su trebali potražiti u kraljevičkoj buri. 


U popodnevnim će satima stručni četveročlani žiri (Zlata Tomljenović, Predrag Znaor, Nenad Petronio, Ivan Tomečak), odabrati najbolje, koje će nagraditi kraljevička Turistička zajednica, a umjetnike i okupljene svojim će nastupom zabaviti Kulturno umjetničko društvo “Lanterna”.