Kraljevica 18. studeni 2023. K.Vrančić

Kraljevički Frankopan obasjan bojama hrvatske šahovnice

Kraljevički Frankopan obasjan bojama hrvatske šahovnice
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Kraljevičani su obilježili paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca. Na zvoniku crkve Sv. Nikole zavijorila se velika hrvatska zastava, a po prvi je puta Dvorac Frankopan obasjan hrvatskim bojama.

Kraljevički Frankopan večeras su po prvi puta obasjale boje hrvatske šahovnice. Crveno- bijelo ruho najimpozantnija je kraljevička građevina “ogrnula” kako bi obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. A upravo je ime Grada heroja krasilo ulaz u dvorac.


Uz to, već tradicionalno, velika se hrvatska zastava zavijorila sa zvonika crkve Sv. Nikole. Nakon podizanja najdraže trobojnice okupljeni su u mimohodu krenuli prema spomeniku braniteljima. Ispred Doma kulture i sporta vijence i svijeće su položili predstavnici Grada Kraljevice na čelu s gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem, predstavnici kraljevičkog UDVRD-a koje je predvodio predsjednik Robert Cifrek, kao i brojni građani, koje je u molitvi predvodio kraljevički župnik vlč. Petar Filipović.


“Prisjećamo se svih onih koji su stradali u Vukovaru i Škabrnji, ali i čitavom Domovinskom ratu. Iz Kraljevice šaljemo poruku da volimo svoju zemlju, da volimo Hrvatsku. Kako je to lijepo rekao velečasni nikome ne prkosimo, nego se sjećamo onih koji su dali svoje živote za našu slobodu”, kazao je Čandrlić.


“Ovo je dan kada smo zajedno, puni ponosa. Sjećamo se žrtava Domovinskog rata i tragedije koja nas je zadesila 1991. godine. To je ono što nikada ne smijemo zaboraviti”, poručio je Cifrek.

Za kraj spomenimo i kako su u jutarnjim satima, već tradicionalno, svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima položili i kraljevički osnovnoškolci.