Kraljevica 2. veljača 2021.

Kraljevički Frankopan svakim danom izgleda sve bolje

Kraljevički Frankopan svakim danom izgleda sve bolje
Nazire se novi okoliš atraktivnog Dvorca Nova Kraljevica, poznatijeg kao Frankopan. Stari će Frankopan uskoro zasjati novim sjajem, na radost Kraljevičana, ali i sve brojnijih posjetitelja. 

Ponos Kraljevice- Dvorac Frankopan svakim danom izgleda sve bolje. Završena je priprema terena, kao i iskopi, postavljeni su temelji za novu rasvjetu, u potpunosti su obnovljeni suhozidi a već je odrađen i dio hortikulturnog uređenja. 


Od radova na uređenju okoliša prestao je onaj najatraktivniji i najvidljiviji dio- popločavanje oblutcima, a poseban naglasak stavljen je na dio ispred samog ulaza u Frankopan. Trenutno se radi i na upojnim bunarima, a taj će zahvat financirati Grad Kraljevica. 


Zanimljivo je i na stražnjoj strani dvorca. Naime, na lokaciji gdje je predviđeno uređenje atraktivnog vidikovca, prilikom iskopa za temelje, otkriven je povijesni zid. Zbog arheološke će se vrijednosti, na zahtjev konzervatora, isti sačuvati. No, nužna je izmjena projekta produljila rok do 1. svibnja. 


Do tada bi trebao biti uređen i restauriran atrij Dvorca Nova Kraljevica, koji je vapio za obnovom, a u projekt je uvršten zahvaljujući upornosti Grada Kraljevice na čelu s gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem.


““Do sada je napravljeno već jako puno, barem 50 posto radova. U ovoj situaciji imamo sasvim dovoljno vremena da kroz veljaču, ožujak i travanj završimo sve poslove na okolišu dvorca i atriju”, napominje Čandrlić.


U projekt uređenja okoliša i atrija Frankopana ukupno će biti uloženo oko 13 milijuna kuna, od čega 2,5 otpada na atrij, a 10,5 na okoliš dvorca. Čak 77 posto iznosa financirat će se europskim sredstvima, dok će preostalih 23 posto osigurati Grad. Napomenuti treba i kako je, uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grad Kraljevica do sada osigurao 1,4 milijuna kuna. Udio Grada tako bi na kraju projekta trebao biti do 2 milijuna kuna.