Kraljevica 1. rujan 2020.

Kraljevički Frankopan uskoro će dobiti novouređeni okoliš

Kraljevički Frankopan uskoro će dobiti novouređeni okoliš
Radovi na kapitalnom kraljevičkom projektu- uređenju okoliša Dvorca Frankopan, vrijednom gotovo 10 milijuna kuna, napreduju po planu i trebali bi završiti početkom 2021. godine.

Ponos Kraljevičana- atraktivni Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan, uskoro će zasjati u novouređenom okolišu. Investicija “teška” 9,7 milijun kuna nastavljena je unatoč aktualnoj situaciji i trebala bi biti završena počekom sljedeće godine.


Izvođač je već odradio veliki dio posla, poput zemljanih radova iskopa tla za temelje potpornih zidova na sjeveru i iskope za temelje budućih edukacijsko- informativnih zidova o Frankopanima… Kraju su privedeni i zemljani radovi širokog iskopa sjevernog, istočnog i zapadnog platoa, zbog izvođenja budućeg opločenja sa zaobljenim i sječenim šljunkom. Osim zemljanih radova izvođač je završio i armirano- betonske radove potpornih zidova na sjeveru, temelje budućih edukacijsko- informativnih zidova o Frankopanima, temelje za buduće rasvjetne stupove… 


Izvedena je i većina zidarskih radova renoviranja postojećih kamenih bočnih zidova na zapadu i istoku. U tijeku su armirano- betonski radovi izvođenja dva stubišta na sjeveru kao i pristupne kolno- pješačke rampe za osobe smanjene pokretljivosti, a prošli tjedan su krenuli i elektro radovi na gradilištu.


“Okoliš dvorca Frankopan jedno je od niza gradilišta koji su trenutno u tijeku na području Grada. Radovi su u punom jeku, intenzivni i slika prostora se mijenja iz dana u dan, poprima obrise budućeg izgleda, koji će po onom što već sad vidimo biti impresivan, spektakularan. Kraljevica će dobiti jedan veličanstven pixel u svojoj slici, koja će po svemu biti u skladu s imenom koji Grad nosi, kraljevska. U jednom manjem dijelu prilikom iskopa za temelje otkriven je zid koji ima povijesnu vrijednost i koji po konzervatorskim mišljenju treba očuvati, istaknuti i prezentirati kao dodatnu vrijednost u projektu. Stoga smo trenutno u toj mikrolokaciji u procesu izmjene projekta, što će nam konačnici uzeti neko vrijeme, po prvim saznanjima ne preveliko. Istovremeno, u tijeku smo odabira ekonomski najpovoljnije ponude za izvođenje uređenja atrija dvorca. Nova fasada, okoliš, novouređeni atrij, posjetiteljski centar, centar za interpretaciju, galerije, novi sanitarni prostori… Fantastičan je osjećaj sudjelovati, doprinositi i bitno utjecati na procese poput ovoga, biti dio priče koja vaš Grad mijenja i posve je jednostavno nalaziti smisao, motiv i radost u svakom jutru i danu na tom putu”, zaključio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.