Kraljevica 4. prosinac 2019.

Kraljevički mališani pripremili doček za svetog Nikolu

Kraljevički mališani pripremili doček za svetog Nikolu

Stotinjak kraljevičkih mališana u Domu kulture i sporta plesom, pjesmom i recitacijom "dozvalo" je najdražeg sveca, koji nije stigao praznih ruku. Nakon nastupa Plesne skupine Dance Queen i Dječjeg vrtića Orepčići djeci je podijeljeno oko 250 darova za koje se je pobrinuo Grad Kraljevica.

Kako i priliči djecu u svojoj Kraljevici sveti je Nikola i ove godine prve obišao. U Domu kulture i sporta dočekao ga je program u kojem je sudjelovalo stotinjak mališana predškolske dobi iz Plesne skupine Dance Queen i Dječjeg vrtića Orepčići. 


Nakon recitacija i pjesme “Orepčića” te nekoliko atraktivnih koreografija popularnih kraljevičkih “plesnih kraljica” u prepunu je dvoranu, na oduševljenje okupljenih, ušetao djeci najdraži svetac. 


Sveti Nikola nije stigao praznih ruku. U suradnji s Gradom osigurao je 250 darova, koji su podijeljeni mališanima, a djeca su, osim s poklonima, kući otišla i s lijepom uspomenom na koju će ih podsjećati fotografija sa svetim Nikolom. 


Sveti Nikola 
 
Sveti je Nikola rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole. Osim djece i pomoraca sveti je Nikola i zaštitnik: mornara, ribara, trgovaca, pekara, ali i brojih gradova pa tako i Kraljevice.