Kraljevica 10. rujan 2023. Klaudio Vrančić

Kraljevički motivi na platnima malenih i velikih umjetnika

Kraljevički motivi na platnima malenih i velikih umjetnika
Pedesetak umjetnika svih generacija, amatera i profesionalaca, danas je stvaralo u Kraljevici

Drugo izdanje likovnog događanja “Ex Tempore Kraljevica 2023.- Lanterna se budi…” u Frankopanu je jutros okupilo pedesetak umjetnika. Djeca i odrasli, profesionalci i amateri, slikali su u i oko predivnog kraljevičkog dvorca.

Izbor formata, materijala i medija bio je slobodan, a organizatori su sudionicima zadali teme. Mališani su tako imali zadatak naslikati Dvorac Frankopan, dok su odrasli imali nešto slobodniju temu simboličnog naziva - kartulina z Kraljevice.


Sukladno nazivu (ex tempore) ocjenjivali su se isključivo likovni radovi nastali na licu mjesta. Tročlani stručni žiri (Predrag Znaor, Mirela Peterlić i Ivan Tomečak), koji nije imao lak posao, najboljim u kategoriji profesionalaca proglasio je Auroru Crnković i Edija Gustina, dok su prvo mjesto među amaterima podijelili Marina Vlašić i Irena Ostojić. Nagrađeni su i najuspješniji mladi slikari i to Julijan Dukić u kategoriji od 1. do 4. razreda te Ema Juretić od 5. do 8. razreda. 

Najuspješniji su kući otišli s vrijednim novčanim i praktičnim nagradama, koje su organizatori- akademski slikar Ivan Tomečak, TZG Kraljevice i Grad Kraljevica, osigurali uz pomoć brojnih sponzora: Turističke zajednice Kvarnera, tvrtki Procella d.o.o. i Zvončica d.o.o, Konobe Fran Krsto Frankopan, Cvjetarne Nika, Frizerskog salona Lotus i Avanturi malih okica.


“Nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna te da će se svake godine uključivati sve veći broj umjetnika, a posebno nam je drago da su uključena i djeca, koja tako na kreativan način obilježe početak školske godine”, za kraj je poručila zamjenica direktorice TZG Kraljevice Jelena Anđelić.