Kraljevica 4. rujan 2017.

Kraljevički učenici ponovno u školi, na jesen kreću radovi

Kraljevički učenici ponovno u školi, na jesen kreću radovi
Nakon mjeseci tišine školsko se zvono jutros ponovno oglasilo i označilo početak nove školske godine. U Osnovnoj školi Kraljevica tim je povodom održana tradicionalna svečanost u čast 27 novih prvašića, a najavljeni su i skori radovi na školskoj zgradi. 
 
Pola milijuna učenika u Hrvatskoj se danas vratilo za školske klupe, a među njima i više od 40 tisuća prvašića, za koje je prvi dan škole bio poseban doživljaj.
 
Nove kraljevičke prvašiće, njih 27, koji su stigli u pratnji roditelja, jutros je ispred Osnovne škole Kraljevica dočekala tradicionalna svečanost. Nove su osnovnoškolce pozdravili svi učenici i djelatnici, predvođeni ravnateljem Osnovne škole Kraljevica Zrinkom Tijanom, koji je prvašićima poručio kako je znanje najveće bogatstvo i poželio im puno sreće, a poseban je pozdrav ravnatelj uputio mamama, tatama, nonićima i nonama.
 
Besplatni udžbenici, informatika, produženi boravak i logoped
 
Prvašićima se obratio i prvi čovjek Grada, Dalibor Čandrlić, koji je svečanost pratio u društvu zamjenice Paule Vučković. Kraljevički gradonačelnik pozdravio je prvašiće i poželio im sretan početak, ali se i prisjetio svojih školskih dana, provedenih u OŠ Kraljevica.
 
Grad Kraljevica je svim učenicima osigurao besplatne udžbenike, a pobrinuo se i da učenici od 1. do 4. razreda, koji to žele, mogu kao izborni predmet učiti “informatiku”. Grad financira i dva produžena boravka, za koje je do sada prijavljeno četrdesetak učenika, kao i besplatnog logopeda za učenike s poteškoćama.
 
Na jesen radovi na školi
 
“Mi kao Grad učinit ćemo sve da za našu djecu osiguramo dostojan standard. Već od jeseni kreće uređenje škole, pročelja, stolarije, krova... Natječaji su u tijeku i mislim da će kroz mjesec, dva početi radovi te da će na proljeće škola dobiti novo ruho. Već razmišljamo i o novim akcijama za sljedeću školsku godinu, kojima ćemo nastojati dodatno podignuti standard. Nastojimo učiniti što više za djecu, koja su naša budućnost,” poučio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.
 
Osnovnu školu Kraljevica ove je godine upisalo 27 prvašića. Njih 25 osnovnu će školu pohađati u Kraljevici, u dva razredna odjeljenja, dok će preostalih dvoje učenika u područne škole Šmrika i Križišće. Zanimljivo identičan broj učenika upisan je i protekle godine.
 
Sve manje osnovnoškolaca
 
No, ako pogledamo dalje u prošlost možemo zaključiti da je broj kraljevičkih osnovnoškolaca u velikom padu. Naime, danas Osnovnu školu Kraljevica pohađa 267 učenika, od čega njih 19 s posebnim potrebama. No, u odnosu na situaciju od prije 25 godina Osnovna škola Kraljevica danas ima 120 učenika manje. Drugim riječima izgubila je čak pet razreda.