Kraljevica 29. listopad 2020.

Kreće obnova atrija Frankopana vrijedna 2,4 mil. kuna

Kreće obnova atrija Frankopana vrijedna 2,4 mil. kuna
Uređenje atrija atraktivnog Dvorca Frankopan, kojim će se obnoviti unutrašnjost najimpozantnije kraljevičke građevine, trebalo bi biti završeno na proljeće 2021. godine.

Svečanim potpisivanjem ugovora s izvođačem Grad Kraljevica je danas krenuo u realizaciju još jednog kapitalnog projekta- obnovu atrija Dvorca Frankopan, vrijednu 2,4 milijuna kuna. 


“Ovo je značajan i dragocjen ugovor za Grad Kraljevicu. Dvorac Frankopan i njegov atrij su srce projekta Putovima Frankopana”, poručio je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, naglasivši kako uređenje atrija nije bilo prvotno planirano u sklopu projekta Putovima Frankopana, ali je realizirano zahvaljujući radu i trudu zaposlenika Grada te suradnji s PGŽ i resornim ministarstvom.

“Na zaštiti spomenika radimo već više od 30 godina, iskustva nam ne nedostaje i nadam se da ćemo i u Kraljevici opravdati ukazano povjerenje”, rekao je Marinko Kučan, direktor tvrtke Citadela. 


Radovi obnove atrijskog pročelja dvorca obuhvaćaju obnovu oštećene žbuke, probijanje i zatvaranje otvora, obnovu kamene plastike i zidnog oslika te elektroinstalaterske radove rasvjete prvog kata. Planiranim zahvatom obnove obuhvaćena je sanacija unutarnjeg pročelja kata, same galerije na prvom katu dvorca te stepenica.

Grad Kraljevica partner je u projektu Primorsko- goranske županije “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana” vrijednom gotovo 64 milijuna kuna. 


“Planirano je da do veljače 2021. godine kroz projekt Putovima Frankopana uredimo osam interpretacijskih centara diljem Primorsko- goranske županije, a središnji posjetiteljski centar nalazit će se upravo ovdje u Kraljevici. Ovaj projekt radimo da bi turistička valorizacija donijela dobrobit lokalnim zajednicama te da bi kao županija postali prepoznatljivi po obitelji Frankopan”, istaknula je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.

Do sada su, kroz različite projekte, Primorsko- goranska županija i Grad Kraljevica u Dvorac Frankopan i njegov okoliš uložili gotovo 25 milijuna kuna.