Kraljevica 10. siječanj 2015.

Mesopustari “smijenili” gradonačelnicu

Mesopustari “smijenili” gradonačelnicu
U privremenu oporbu, nakon nekoliko načelnika, poslana je i prva gradonačelnica Riječkog prstena. Nada Turina- Đurić, predala je ključ Grada Kraljevice, a kome drugome, nego kraljevičkim Mesopustarima. 

“Malo ću odmoriti, ali kad su maškare vladale gradom, Kraljevici je uvijek bilo dobro. Tako da se ja uopće ne brinem za Kraljevicu. Rekla sam im kad se primaju stranke, to će oni obavljati utorkom i četvrtkom. Ova tradicija je sjajna za naš grad, ima jako puno mladih ljudi, koji su u našoj udruzi Mesopustara i nadam se da ćemo vratiti one još sjajnije dane maškara u Kraljevici. Nešto se organizira u Šmriki i u Bakarcu, tako da sam sigurna da ovaj kraj čekaju sjajnija, maškarana vremena,” poručila je gradonačelnica Nada Turina- Đurić. 

“Vlast smo preuzeli. Tradicionalno nastupamo po svojim običajima, svake subote s Banja. Okupljamo mlade, izrađujemo maske i alegorijska kola, družimo se u petom godišnjem dobu, uživamo u svojim guštima, nošnjama. Od 1887. smo takvi i ne damo se. Idemo na Korzo, u Ljubljanu, posjećujemo okolna mjesta: Crikvenicu, Dramalj, Drivenik, Novi Vinodolski… Uživamo i to je to,” rekao je Alem Bašić, meštar Mesopustara Kraljevice.

Mesopustari Kraljevice iskoristili su priliku i pozvali gradonačelnicu na tradicionalno gostovanje u Ljubljanu, dan uoči Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci.

No, Kraljevičani nisu zaboravili ni svoj grad. Po uzoru na himnu, koja kaže: “od Banja pa do Fare vavik su maškare kantale”, svake će subote, uz nezaobilaznu pjesmu, s Banja krenuti do rive, gdje će podići zastavu.

Peto godišnje doba završit će na Čistu srijedu, paljenjem pusta, Adama, koji se u Kraljevicu vraća iz godine u godinu. Zanimljivo, za razliku od većine, Kraljevičani krivca za sva nedjela u protekloj godini ne vješaju, već ga vode sa sobom gdje god idu. Adama tako, po svemu sudeći, prije presude, čeka dobar provod.