Kraljevica 28. svibanj 2016.

Najbolji mladi modelari u Kraljevici

Najbolji mladi modelari u Kraljevici
Kraljevica je ovog vikenda ugostila Državnu razinu Modelarske lige, završnicu natjecanja koje je u Nacionalnom centru tehničke kulture okupilo pedesetak najboljih mladih hrvatskih modelara.  

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva i maketarstva, koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji sa županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. 

Liga je pokrenuta prije četiri godine s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

Ove školske godine održano je ukupno 29 natjecanja u 18 županija, u kojima je sudjelovalo više od tisuću učenika od 5. do 8. razreda, iz 197 škola i udruga. 

Nina Brnčić i Petra Starčević

Na državnu razinu natjecanja koja se ovog vikenda održava u Kraljevici stigla su 54 učenika, od kojih 13 učenika s teškoćama u razvoju koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima. Boje Kraljevice na natjecanju brane Nina Brnčić i Petra Starčević, učenice OŠ Kraljevica.

“Činjenica da se natjecanje održava kod nas je od velikog značaja za Nacionalni centar tehničke kulture u Kraljevici, koji je praktikum Hrvatske zajednice tehničke kulture u kojoj se provode ovakve i slične aktivnosti,” naglasila je voditeljica centra Biljana Trifunović.

“Mi smo ponosni da imamo ovakav centar, koji okuplja sudionike iz cijele Hrvatske. Tu su najbolji od najboljih mladih hrvatskih modelara. Posebno raduje da su uključena i djeca iz OŠ Kraljevica. Grad svesrdno podržava ovaj projekt već dugi niz godina,“ rekao je zamjenik kraljevičke gradonačelnice Alan Crnković.

Učenici imaju zadatak, u četiri sata, izraditi zadanu tehničku tvorevinu uporabne vrijednosti. Vrednuje se preciznost i urednost izrade i spajanja pozicija, organizacija radnog mjesta, pravilna uporaba alata i strojeva, funkcionalnost te inovativnost i dizajn.

“Djeca su se pripremala mjesecima uz pomoć mentora i ovdje su najbolji od najboljih, predstavnici svih županija,” rekao je Ivan Vlainić predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Hrvatska zajednica tehničke kulture će nagraditi najbolju ekipu učenika sudjelovanjem u 9. ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture, dok će druga i treća ekipa osvojiti prigodne nagrade.