Kraljevica 28. travanj 2015.

Nova Šmrika teška 30 milijuna kuna

Nova Šmrika teška 30 milijuna kuna
Centar Šmrike u budućnosti bi trebao imati zgradu područne osnovne škole za 80 djece, dječji vrtić za 100 djece, Dom s multifunkcionalnom dvoranom za sportaše, izvođače… te ugostiteljskim sadržajima. Nova Šmrika dobit će i stambeno- poslovnu zgradu s pet stanova, u prizemlju koje će biti pošta, ambulanta i market, dok bi druga, stambena zgrada, imala osam stanova. Na površini od oko 1000 kvadrata uredit će se djelomično natkriveni trg, a izgradit će se i parkiralište s oko 30 mjesta te kolno- pješački prilaz s dodatnih desetak mjesta.

Programsko i idejno urbanističko- arhitektonsko rješenje centra Šmrike predstavljeno je mještanima jučer u Domu Ivica Turina. 

Analiza postojećeg centra mjesta ukazala je na broje nedostatke, koji mještanima onemogućavaju normalno funkcioniranje.

“Najveći nedostaci su: substandardni prostor škole, nedostatak predškolske ustanove, neadekvatna lokacija poštanskog ureda, nedovoljna trgovačka ponuda, nedostatak sadržaja zdravstvene zaštite i Dom, koji zahtjeva opsežan zahvat rekonstrukcije,” rekla je Tatjana Rakovac iz tvrtke Urbanistički studio Rijeka, zadužene za obnovu Šmrike.

Radovi na novom centru mjesta mogli bi početi već na proljeće sljedeće godine. Prva faza uključuje izgradnju dvaju stambeno- poslovnih zgrada.

“Ja ću već narednih tjedana otići u Agenciju za poticajnu stanogradnju u Zagrebu te s njima dogovoriti da krenu u projekt jer u tom slučaju oni snose glavne troškove projektiranja i izgradnje, a grad Kraljevica će se uklopiti u dijelu investicija, odnosno prostora koji su javnog sadržaja,” poručila je gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić. 
 
Stalan porast broja stanovnika

Šmrika, Križišće, Mali Dol i Veli Dol, 2011. su zajedno imali oko 1500 stanovnika, a prema projekcijama bi za 15 godina ta brojka, s obzirom na raspoloživa građevinska zemljišta, mogla prijeći 2000. Posebno se to odnosi na Šmriku, koja bi mogla imati 1500 stanovnika. 

U tom bi slučaju Šmrika trebala dječji vrtić za oko 100 djece te područnu osnovnu školu za oko 70 djece. 

Čestica Doma vezuje se na ulicu pa pozicije zgrade i ulice definiraju koncepciju novog centra. Naime, otvoreni javni prostori planiraju se izgraditi na dijelu prema ulici, dok bi prostor sa sjeverne strane, između postojeće zgrade i nove prometnice bio dovoljan za izgradnju osnovne škole i vrtića. 

No, kako Šmrika raspolaže i prostorom postojeće osnovne škole, koja trenutno nema odgovarajuće uvjete, predstavljena su dva urbanistička rješenja.

“Prva, prioritetna varijanta je da se na zemljištu iza Doma izgradi područna osnovna škola, a da se dječji vrtić uredi na lokaciji postojeće osnovne škole. Jedan od glavnih razloga je to što prema važećim pedagoškim standardima vrtići moraju imati južnu orijentaciju, a na lokaciji iza doma je to vrlo teško postići. S druge strane na prostoru današnje osnovne škole je moguće rekonstruirati školu, ali isto tako i rekonstrukcijom dobiti odgovarajući dječji vrtić,” zaključila je Rakovac.
 
Nogometni kamp Šmrika

Među brojnim novostima na području Šmrike svakako treba izdvojiti budući nogometni kamp. Projekt je to kakve podržava Hrvatski nogometni savez, poručio je Bojan Bilić iz tvrtke Plan 21.

Budući kamp trebao bi niknuti oko postojećeg terena NK Primorca, a uz postojeće će igralište imati još četiri nogometna terena, veliku tribinu za 2000 ljudi, manji park, dječje igralište, parkiralište te poslovne prostore. 

“Kraljevica za to ne mora izdvajati nikakva sredstva. Možemo reći da je to svojevrsni dar s neba. Bilo bi lijepo da lokalna zajednica podrži projekt od kojeg može samo profitirati. Dobit će sportsko- rekreacijski prostor, koji se može staviti u funkciju turizma, privući goste, popuniti smještajne kapacitete. Mi kao sportska nacija možemo se profilirati kroz razvoj primjerene infrastrukture, koje sad na žalost nemamo,” naglasio je Bilić.
 
Karting staza na Lukićevu

Blagoslov mještana po svemu sudeći dobila je i nova Karting staza Bura. Naime, nakon zatvaranja staze na Preluku u županiji, a i šire, nema uvjeta za bavljenje tim sportom, naglasio je Marijan Vukas iz Karting kluba Rijeka.

“Od Rijeke do Dubrovnika nema ni jedne karting staze koja može nešto pružiti u sportskom smislu. Od kad je staza na Preluku zatvorena pokušavamo je izgraditi ovdje u Šmriki, ako zaživi puno će značiti za Šmriku i Kraljevicu, ali i okolicu,” naglasio je Vukas.   

Staza je duga osamsto metara, a široka sedam. Bit će dostupna za sve zainteresirane. Za početnike će biti organizirana karting škola. Ako mještani odobre projekt staza bi mogla biti otvorena već uoči ove turističke sezone.
 
Spašavanje kućica u Uvali Črišnjeva 

“U Uvali Črišnjeva je kontinuirano prisutan problem, posebno nakon zakona o legalizaciji, a odnosi se na dio ribarskih kućica, koje su na pomorskom dobru izgradili građani, a koje nemaju mogućnost legalizacije. Jedina mogućnost da legaliziramo ta spremišta je da donesemo plan kojim bi ih zaštitili kao autohtone. To je prvi korak da pomognemo onima koji te kućice imaju tradicijski već desetljećima. Planiramo i komercijalizirati jedan dio luke, da bi imala prihode,” najavila je Nada Turina Đurić, koja nije skrivala zadovoljstvo reakcijama mještana na sve projekte.

“Meni je jako drago da je danas većina Šmričana, bez obzira na sve kritike i pohvale, prihvatila novi centar Šmrike, plan za Črišnjevo te da krećemo s realizacijom nogometnog kampa i prenamjenom prostornog plana s obzirom na novu karting stazu. Mislim da je to velika stvar za Šmriku. Sad idemo dalje, idemo u razradu i realizaciju,” najavila je gradonačelnica.