Kraljevica 17. srpanj 2015.

Nova ulaganja u Frankopan

Nova ulaganja u Frankopan
Dvjesto tisuća kuna, koliko je Ministarstvo kulture RH usmjerilo prema Kraljevici bit će utrošeno na nastavak obnove atrija Dvorca Frankopan, koja bi trebala početi na jesen. Potpis na ugovor o sufinanciranju nastavka radova na uređenju dvorca danas su stavili zamjenik ministra kulture Alen Kajmović i gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina Đurić. 
 
Dvorac Nova Kraljevica na jesen će tako dobiti novi pod, identičan onom kojim su hodali stari krčki knezovi.
 
“Prvi sam put u Kraljevici i sviđa mi se što vidim. Nisam došao praznih ruku. Ministarstvo kulture je ministarstvo projekata i programa. Milijuni kuna prolaze kroz naše ministarstvo prema jedinicama lokalne samouprave. Jedan od razloga što osobno donosim ugovore nije samo promocija Ministarstva kulture već i promocija samih projekata, koja je izrazito bitna,” rekao je Kajmović.
 
Uoči potpisivanja ugovora naglašeno je i kako je proteklih godina Ministarstvo kulture za Kraljevicu izdvojilo oko 600 tisuća kuna.  
 
“Znamo da će trebati još, znamo da će Grad trebati podršku, a Kraljevica definitivno može računati na Ministarstva kulture i u buduće. Nadamo se da ćemo pronaći snage i sredstava da projekte poput ovog pratimo s puno većim iznosima,” poručio je Kajmović.
 
17 milijuna kuna za 268 projekata u 2015.
 
Kraljevica može računati i na dio županijskog kolača. Naime, Ministarstvo kulture je za Primorsko- goransku županiju u 2015. odobrilo gotovo 17 milijuna kuna, za 268 različitih programa i projekata. 
 
Zamjenik ministra dotaknuo se i poziva za javne potrebe u kulturi za 2016. godinu, koji je objavljen prije dva dana te najavio natječaj koji će se financirati iz fondova Europske unije, a čiji će kapacitet biti 100 milijuna eura.
 
“Kandidirat će se uglavnom obnova kulturne baštine za projekte koji će promovirati  turizam, odnosno projekte u kojima će se turizam usko vezati uz same objekte zaštićene kulturne baštine, ali i koji će osiguravati nova radna mjesta. Radi se o potencijalu za veće projekte, jer će biti odobravani projekti do 20 milijuna eura vrijednost. Interes je velik pa pozivam i Grad Kraljevicu da se priključi,” poručio je Kajmović.
 
“Obećala sam građanima da ću nešto napraviti za kulturnu baštinu ovog grada, ne samo kako bi ona lijepo izgledala već i zato što smatram da razvojni potencijal Kraljevice leži u njenoj povijesti i kulturnoj baštini. Zato smo prije dvije godine uz pomoć Ministarstva kulture krenuli u projekt revitalizacije Dvorca Frankopan. Napravljena je investicijska studija, dokument koji je temeljna podloga s kojom ćemo kandidirati Frankopan za europska sredstva,” najavila je gradonačelnica Kraljevice, Nada Turina Đurić.
 
Hrvatska vinska kuća na čekanju
 
Na Dvorcu Nova Kraljevica- Frankopan u tijeku su radovi na tri kule, koje bi, zajedno s centrom za posjetitelje, trebale biti gotove do kraja ove godine. Ukupna vrijednost ulaganje je više od 2 i pol milijuna kuna.
 
Jedan od značajnijih dijelova Dvorca Frankopan u budućnosti bi trebala biti i Hrvatska vinska kuća. No, taj projekt ovisi o spomenutim europskim sredstvima.
 
Što se najavljenih radova na atriju tiče, natječaj za izvođača radova trebao bi biti raspisan uskoro, najavila je kraljevička gradonačelnica.