Kraljevica 8. kolovoz 2019.

Obnovljene “straže” dočekat će bakaračku feštu od tune

Obnovljene “straže” dočekat će bakaračku feštu od tune
“Tira, tira”, bakaračka fešta od tune, ove će subote privući brojne znatiželjnike, koji će imati jedinstvenu priliku vidjeti kako se u Bakarcu nekada lovila tuna, ali i uživati u bakaračkom specijalitetu te se zabaviti uz popularne Mejaše. 

Prva i Sridnja vinule su se nad bakaračko more i podsjetile su na neka davna vremena kada je maleno primorsko mjesto živjelo od tune i za tunu. Bakaračke “straže”, koje mnogi pogrešno nazivaju- tunerama (stajaće mreže) obnovljene će dočekati ovogodišnju “Tiru”.


Manifestacija koja slavi tune i tunolov započinje večeras, kada će u Domu biti otvorena tradicionalna izložba “Tunere i tunersko ribarenje- vrime prolazi, tunere ostaju”. Izložba će se moći razgledati sve do nedjelje, od 20:00 do 22:00 (nedjelju do 23:00).


Već sutra u simulaciji tradicionalnog tunolova potezanjem male mreže na Melini će moći uživati najmlađi, za koje su organizatori i ove godine pripremili “Miću Tiru”. U večernjim satima, od 19:00, ispred konobe Portić okupljene će zabavljati “Nas 4”. 


Veliko finale na rasporedu je u subotu, 10. kolovoza u 19:00, kada će Bakarčani, potezanjem velike mreže, upriličiti simulaciju tradicionalnog tunolova te okupljenima ispred Sridnje vjerno dočarati kako se u Bakarcu nekada lovila tuna. 


Fešta će se s rive preseliti u centar mjesta, gdje će se okupljeni, od 21:00, zabavljati uz popularne “Mejaše” te dakako nezaobilazni bakarački specijalitet- tunu na žaru.