Kraljevica 1. rujan 2015.

“Orepčići” bogatiji za dvadesetak djece

“Orepčići” bogatiji za dvadesetak djece
Novu je pedagošku godinu kraljevički Dječji vrtić “Orepčići” dočekao brojniji  za dvadesetak djece. Zahvaljujući uređenju dodatnih prostorija upisana je još jedna odgojna skupina.

Sretniji od mališana, koji su se u danas vrtiću obradovali slatkišima, u Kraljevici su bili tek roditelji koji su, zahvaljujući preuređenju vrtića, ove godine uspjeli upisati svoju djecu. 

U preuređenje i prenamjenu prostora Grad Kraljevica je uložio 50 tisuća kuna, čemu treba pridodati i 60 tisuća kuna uloženih u opremanje. Zahvaljujući ulaganju dvije će vrtićke skupine uživati u novouređenim i novoopremljenim prostorijama.

Ove pedagošoke godine Dječji vrtić “Orepčići” tako je otvorio svoja vrata za 129 djece, raspoređene u 6 odgojnih skupina (4 vrtićke i 2 jasličke). Usporedbe radi “Orepčići” su lani upisali 111 djece u 5 skupina.

“Vrlo malo djece je ostalo neupisano. Dobili smo dvije jasličke skupine što je bio najveći problem jer imamo jako puno male djece, čiji roditelji rade. Prenamijenili smo prostorije i uredili dodatne sanitarije jer još uvijek nismo u fazi da Kraljevica može vlastitim snagama izgraditi novi dječji vrtić,” rekla je kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić.

No, preuređenje je tek početak jer u pripremi je čitav niz projekata vezanih za zgradu dječjeg vrtića. 

“Namjera je prijaviti se na Pilot projekt “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Prijavili bi energetsku obnovu Dječjeg vrtića Orepčići u Kraljevici i to: obnovu fasade i stolarije, povećanje toplinske izolacije te korištenje obnovljivih izvora energije postavu sunčanih kolektora i rekonstrukciju kotlovnice, grijanje na pelete. Vrijednost projekta je 1.400.000 kuna. Od ukupnog iznosa projekta Grad Kraljevice treba osigurati 450.000 kuna. Također ćemo se i prijaviti za financiranje  iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,” poručuju iz Grada Kraljevice.

Cijena kraljevičkog vrtića, zahvaljujući gradskim subvencijama, iznosi 980 kuna za jaslice, odnosno 870 kuna za cjelodnevni program te 650 kuna za poludnevni program, a "Orepčići" ove godine upisuju i besplatni program predškole.

Sredstva koja Grad Kraljevica na godišnjoj razini ulaže u odgoj i obrazovanje iznose nešto više od 2 i pol milijuna kuna.