Kraljevica 12. siječanj 2019.

Počela je vladavina kraljevičkih Mesopustara

Počela je vladavina kraljevičkih Mesopustara
Mesopustari Kraljevice danas su, prvi puta u 2019. godini, prošetali od Banja do rive i tako najavili svoju gotovo dvomjesečnu vladavinu. Na rivi im je ključ Grada predao kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Kraljevički Mesopustari danas se su uz pjesmu i ples spustili od Banja do kraljevičke rive, a društvo im je kao i svake godine radio mesopust Adam. U gradu je tako i službeno počelo najluđe- peto godišnje doba i vladavina kraljevičkih Mesopustara, koja će potrajati sve do Pepelnice.

Na rivi su Mesopustare dočekali sjajno raspoloženi Kraljevičani, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem i zamjenicom Paulom Vučković, koji su im na gotovo dvomjesečno čuvanje predali ključ Grada Kraljevice, nakon što su Mesopustari uz himnu podigli svoju zastavu.

“Sih vas lipo pozdravljan i ovaj ključ od Grada van ostavljan. Ovo leto vaša vladavina je duga, zato vas molin čuvajte Grad da ne bude prevelikoga duga. So zlo i se loše z Grada potirajte van, a veselje i sriću dopeljite nan. I kako bi naše maškare rekle- vidimo se i kletu va još većen broju, da se užanca ne zatare”, u stihovima je Mesopustarima poručila Paula Vučković.

A “užanca” koju njeguju Mesopustari uistinu je stara. Naime, tradicija je to koja seže daleko u prošlost, u davnu 1887. godinu. Zahvaljujući Mesopustarima maškare su bile i ostale jedan od simbola Kraljevice.

“Meni je drag što se tradicija nije zatrla, zahvaljujući ovim ljudima. Možda nije na onoj razini od prije dvadesetak godina, ali uz nove mlade ljude možda se i to vrati. Maškare imamo i u Šmriki, na Križišću i Bakarcu i to nas veseli”, rekao je Čandrlić, poručivši Mesopustarima kako očekuje da u vrijeme svoje vladavine nastave započete projekte.

“I ove godine idemo okolo, pozdravljat ćemo naše drage prijatelje, a 22. veljače ugostit ćemo ih u Kraljevici. To su jedini tanci koje ove godine imamo i nadam se da ćemo se okupiti u velikom broju,”, rekao je Alem Bašić, meštar Mesopustara Kraljevice, naglasivši kako bi Mesopustari voljeli da se maškarani tanci vrate u Kraljevicu.

Za kraj spomenimo kako će Mesopustari s maskom “Mačke Kraljevice” sudjelovati u Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci, a njihove će boje na izboru za kraljicu Riječkog karnevala ove godine braniti Dajana Jurčić.