Kraljevica 6. kolovoz 2020.

Počelo desetljeće kulture i umjetnosti u Kraljevici

Počelo desetljeće kulture i umjetnosti u Kraljevici
Zahvaljujući projektu “3rd-SPACE.EU/rope”, koji je započeo današnjim predstavljanjem u Dvorcu Frankopan, Kraljevica će u narednom desetljeću biti centar kulture.   

Renomirani međunarodni umjetnici, pisci, glazbenici, glumci i znanstvenici ove će godine, ali i kroz čitavo naredno desetljeće, gostovati i stvarati u Kraljevici, gdje će se održavati simpoziji, koncerti, video i filmske projekcije, izložbe, kazališne predstave i performansi.


Projekt “3rd-SPACE.EU/rope”, koji će potrajati sve do 08. kolovoza 2030., u kraljevičkom su Dvorcu Frankopan danas predstavili organizatori- udruge Rizom iz Kraljevice i Rhizom iz njemačkog Düsseldorfa, kao i predstavnici grada domaćina.

“Iz Kraljevice je moja nona, ovdje sam provela djetinjstvo, odrasla sam uz Dvorac Frankopan. Nakon što sam provela dvadeset godina u Nemačkoj odlučila sam se pokrenuti ovaj projekt u Kraljevici, koja ima veliki potencijal. To je zanimljiv grad, bogate prošlosti, kombinacija industrije, tradicije, povijesti i kulture. Na jako malom prostoru je puno mogućnosti”, poručila je voditeljica projekta Lina Franko.


“Već na prvi pogled vidio sam da Kraljevica ima nevjerojatno puno lokacija na kojima se mogu izvoditi umjetnički programi, performansi, kazališne predstave, ali i lokacije zanimljive za snimanje filmova”, rekao je voditelj projekta Andi Slawinski.

“Izuzetno nam je drago što je prepoznat veliki kulturno- povijesni potencijal jednog malog grada, kao što je Kraljevica. Veselimo se različitim umjetničkim granama koje će na ovaj način stići u naš grad. Vjerujemo da će se tako Kraljevica pozicionirati na umjetničkoj karti Hrvatske i Europe”, naglasila je zamjenica kraljevičkog gradonačelnika Paula Vučković.


Cilj projekta je stvaranje, ali i produbljivanja suradnje između europskih kulturnih institucija te lokalnog stanovništva, a naglasiti svakako treba kako je program, uz Grad Kraljevicu i resorno ministarstvo, prepoznalo i njemačko ministarstvo kulture savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija, koje sufinancira festival.

Nakon simboličnog otvaranja festivala u Kraljevici i Driveniku, u sklopu ovogodišnjeg programa odrađeno je snimanje lokacija bez publike i umjetnika, čime se želi prikazati nemogućnost bliske kulturne suradnje u vrijeme pandemije. 


U narednim mjesecima u program će se uključiti umjetnici i znanstvenici. Već prvog tjedna u rujnu u planu su manji koncerti s pijanistom Leonhardom Deringom, oboistkinjom Laurom Perez Padillom i harmonikašem Krisztianom Palagyem, također bez publike, a u program će se uključiti i kraljevička “Zvijezda Danica”.

Listopad je rezerviran za filmaše, koji će snimati dijelove planiranog književnog programa na neočekivanim lokacijama u Kraljevici i okolici s umjetnicom i autoricom Helen Brecht, dok će se u studenom snimati hibridni performans Novele Thomasa Manna- “Mario i Čarobnjak”, u izvedbi hrvatskog glumca iz Vukovara Igora Kovača.