Kraljevica 3. prosinac 2016.

Podvodna potraga za svetim Nikolom

Podvodna potraga za svetim Nikolom
Stotinjak ronilaca danas je svetog Nikolu tražilo u moru ispred Kraljevice. Tradicionalno 8. Podmorsko hodočašće svetom Nikoli, na Oštru je okupilo sudionike iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja.
 
Brončani je kip sv. Nikole, 2008. godine, položen u more ispred rta Lipica, na dubinu od 17 metara. Od tada do danas oko blagdana Svetog Nikole ronioci iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire, stižu u Kraljevicu i hodočaste popularnom svecu, zaštitniku pomoraca, mornara, ribara, ali i ronilaca.
 
70 centimetara visoki kipić nastao je u vrijeme kada je Grad postavljao veliki kip svetog Nikole ispred crkve u srcu Kraljevice. Tada su izrađena i tri manja kipa, a jedan od njih igrom je slučaja završio pod morem.
 
“Nas nekolicina iz kluba se sjetila da bi to bila jedna dobra, originalna stvar. Prije dvadeset godina mi smo ovdje prvi božićnu jelku okitili pod morem, a danas to praktički rade svi ronilački klubovi. S kipom sv. Nikole željeli smo naše podmorje obogatiti novim sadržajem. Svake godine imamo sve više ljudi. Naše Podmorsko hodočašće, koje je jedinstveno u Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta, postalo je jedan brend koji promovira Kraljevicu. Postajemo prepoznatljiva ronilačka atrakcija u Europi. Ovdje su naši prijatelji iz Italije i Slovenije te tradicionalno puno ronilaca iz Hrvatske. Sve u svemu jedan jako lijepi događaj,” rekao je Daniel Frka iz Kluba podvodnih aktivnosti Adria. 
 
“Ima neka dobra vibra ovdje kad vas je svake godine toliko bez obzira na vrijeme. Neki su se i okupali bez ronilačkih odjela, možda ćemo u budućnosti promovirati kupanje u Kraljevici u prosincu,” u šali je, uoči hodočašća, poručila kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić. “Hodočašće je postalo jedna lijepa tradicija, druženje za koje se nadamo da će se nastaviti i sljedećih godina,” rekla je gradonačelnica te pozvala okupljene da blagdane provedu u Kraljevici. 
 
Nakon hodočašća organizatori su pripremili zajednički ručak za sve sudionike, nakon čega su održana prigodna predavanja i projekcije u dvorani PraktikUm Doma kulture i sporta u Kraljevici.
 
8. Podmorsko hodočašće održano je u sklopu Dana sv. Nikole, koji se nastavljaju sutra prigodnim druženjem građana u kaštelu Zrinski, uz frigane ribice, vino i glazbu uživo.