Kraljevica 12. lipanj 2015.

Policija poziva na oprez

Policija poziva na oprez
Sezona krađa se zahuktava. Policija upozorava građane; sve je više provala, pogotovo u automobile, a raste i broj krađa na plažama.
 
U ljetnim su mjesecima od turističkih djelatnika zaposleniji tek lopovi, koji koriste brojne prilike koje im se pružaju. Policija stoga građane poziva na pojačani oprez. 
 
“Zaključavajte automobile i ne ostavljajte na vidljivom mjestu vrijednosti, ali ni odjevne predmete jer je u sezoni povećan broj teških krađa provaljivanjem. Često provalnici naprave veću štetu nego što vrijedi otuđeni predmet. Obratite pozornost na svoje stvari i ne ostavljajte ih bez nadzora na plaži,” naglasio je Dario Tonković iz Odjela prevencije PU primorsko- goranske, na tribini Policija- partner građana, koja je jučer održana u Kraljevici.
 
Na parkiranim automobilima prozore ne ostavljajte malo otvorene, tako da u automobilu “bude zraka”. Ne skrivajte vrijednosti tek kad dođete na parkiralište jer lopovi gledaju. Nerijetko se provaljuje u automobile u kojima su vrijednosti skrivene u bunkeru.
 
Torbe, novčanike i mobitele ne odlažite na javnim mjestima, ne nosite sa sobom veće novčane iznose, ne zapisujte PIN-ove i pripazite na bankomatima. 
 
Dobar susjed siguran stan
 
Ako je moguće nabavite protuprovalna vrata i alarmne sustave. O eventualnom izbivanju nemojte obavijestiti sve susjede već samo jednog od povjerenja koji će provjeriti stan ili kuću te pokupiti poštu, koja može biti znak vašeg dužeg odsustva.
 
Raste i broj krađa identiteta pa policija poručuje “pazite kome dajete svoje osobne podatke”, pogotovo na internetu.
 
Počela operativna akcija Tours
 
Od 1994. u Hrvatskoj se radi podizanja sigurnosti tijekom turističke sezone provodi akcija Tours.
 
“Kao i svake godine u suradnji s lokalnom zajednicom provode se preventivne mjere i radnje u cilju zaštite imovine i povećanja stupnja sigurnosti gostiju i građana, koji žive na području grada Kraljevice,” naglasio je Alen Perušić, načelnik 3. policijske postaje Rijeka.
 
U Kraljevici stanje zadovoljavajuće
 
U protekloj je godini na području Grada Kraljevice zabilježeno 71 kazneno djelo, a razriješeno je njih 50, odnosno 70%, što je puno iznad europskog prosjeka, koji je oko 34%. 
 
Iako je broj kaznenih djela bitno narastao u odnosu na 2013. paralelno je porastao i postotak razriješenosti koji je te godine bio na 30%. 
 
U 2014. su u Kraljevici prednjačila kaznena djela iz imovinskog kriminaliteta, odnosno krađe i teške krađe. Zabilježeno je i 6 prekršaja protiv javnog reda i mira te 23 prekršaja iz ostalih zakona.
 
“Nije bilo događaja koji bi privukla pozornost javnosti i uglavnom policija može biti zadovoljna sa stanjem sigurnosti na području Grada Kraljevice,” zaključio je Perušić.
 
Na tribini je naglašeno i kako je Kraljevica u studenom ostala bez kontakt policajca, na kojeg će građani morati još malo pričekati. Također, predstavljen je i riječki Informativni centar za prevenciju kriminaliteta.