Kraljevica 25. lipanj 2021.

Ponos Kraljevice- stari Frankopan zasjao u novom ruhu

Ponos Kraljevice- stari Frankopan zasjao u novom ruhu
Drevni Frankopan danas je predivni dvorac kojeg se posramili ne bi niti sami Krčki knezovi

Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan, proživljava novu mladost. Nakon što je obnovljen atrij, završeno je i uređenje okoliša impozantnog zdanja. 


Kamenom je popločen prilaz Frankopanu, okoliš je hortikulturno uređen, postavljena je nova rasvjeta… Posebno atraktivno kraljevički dvorac izgleda s morske strane, gdje se nalaze obnovljeni suhozidi, ali i novi vidikovac s kojeg “puca” predivan pogled. 

Drevni Frankopan danas je dvorac kojeg se posramili ne bi niti sami Krčki knezovi, na radost Kraljevičana, kojima služi na ponos, ali i posjetitelja koji ga u sve većem broju obilaze.


“Nalazimo se na kraju jednog velikog, posebnog projekta za Kraljevicu, za cijelu PGŽ, ali i za Hrvatsku. Povijesno i kulturno nasljeđe obitelji Zrinski i Frankopan, povijesnu baštinu Hrvatske ovim smo korakom ne samo uspjeli sačuvati, nego ćemo je i dodatno istaknuti i valorizirati kroz niz programa i aktivnosti koje će uslijediti, od kulturnih, glazbenih, edukativnih, znanstvenih pa sve do ugostiteljskih, gastronomskih i naravno turističkih. Dvorac Frankopan ćemo zaposliti, napuniti i ‘okupirati’, naravno na način koji pristoji i dolikuje jednom takvom povijesnom i kulturnom objektu. Krajnji je cilj da Frankopan postane samoodrživ, a kada se uskoro u neposrednom susjedstvu dvorca uredi Novi Hotel Liburnija, a stvari se intenzivno odvijaju u tom smjeru, tada ćemo s novouređenom Lučicom Carovo imati nešto što smo do jučer mogli samo sanjati”, poručuje kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji velikog projekta.


Uređenje okoliša i atrija stajalo je nešto više od 13,6 milijuna kuna, od čega je 10,3 milijuna kuna osigurano kroz europske fondove, dok su se za ostatak pobrinuli Grad Kraljevica i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Primorsko- goranska županija je, uz pomoć EU fondova, obnovila vanjsko pročelje Dvorca, uredila sanitarne čvorove te uredila i opremila interpretacijski centar. U uređenje dvorca, koje je dio projekta "Putovima Frankopana", tako je ukupno uloženo oko 21,5 milijuna kuna.