Kraljevica 27. ožujak 2022. K.V.

Predstavljanje projekta kraljevičkih hotela ovog četvrtka

Predstavljanje projekta kraljevičkih hotela ovog četvrtka
Na otvorenoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice, u velikoj sali hotela Kraljevica, javnosti će biti predstavljen projekt izgradnje hotela Liburnija 1 i 2, vrijednog više od 40 milijuna eura. 

Kapitalni kraljevički projekt izgradnje hotela Liburnija 1 i 2 bit će predstavljen u četvrtak, 31. ožujka u 18 sati, u velikoj sali hotela Kraljevica, a Kraljevički gradonačelnik građane poziva na javnu prezentaciju.

“Sanacija bivše bolnice i gradnja ne jednog, već dva nova ekskluzivna, luksuzna i impresivna hotela s lijeve i desne strane nedavno uređenog dvorca Frankopan zasigurno je tema koja će potaknuti zanimanje ljudi. Zato smo širom otvorili vrata redovne sjednice gradskog vijeća, kako bi svaki građanin Kraljevice mogao prisustvovati predstavljanju od strane projektanata, planera i developera koji već neko vrijeme vrijedno i stručno rade na pripremi projekta. Prezentacija ima, osim samog upoznavanja javnosti, svrhu i u smislu donošenja odluke o pokretanju točkaste izmjene prostornog plana kao preduvjeta realizacije, o čemu odlučuje Gradsko vijeće Grada Kraljevice”, najavljuje kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.


“Trideset i jedna godina je prošla od zatvaranja bolnice, od napuštanja, zapuštanja, do konačnog propadanja i urušavanja nekada impozantnog objekta. Prvog tjedna, mog prvog mandata, prije 5 godina počeli smo se baviti ovim problemom, napravili smo knjižice, brošure objekta bivše bolnice, hotela na hrvatskom i engleskom jeziku, poslali ih na stotinjak adresa, tražili investitore i komunicirali, komunicirali, komunicirali... Danas imamo ozbiljne investitore, a prvi vrlo konkretni koraci su napravljeni. Slijedi predstavljanje idejnog rješenja u četvrtak, zatim točkasta izmjena prostornog plana, izrada glavnog projekta za oba hotela, pa ishodovanje građevinskih dozvola. Početkom 2023. godine očekujemo bagere na gradilištu”, poručuje prvi čovjek Grada Kraljevice. 


“S investitorima sam u stalnom i kontinuiranom kontaktu, ovo je veliki, ogroman zahvat, vrlo zahtjevan i u arhitektonskom, ali i konzervatorskom pogledu. No, sve se odvija dobro, idejno rješenje koje će biti predstavljeno na sjednici već je koordinirano i usklađeno s konzervatorskom zahtjevima, i s te strane nema nikakvih zapreka. Ono što je vrlo važno, općenito, ali posebno i za realizaciju ovog projekta jest povjerenje koje je investitor stekao i koje ima u rad gradske administracije, u profesionalan odnos, transparentnost rada, ali i pozitivan, afirmativan i konstruktivan stav gradske uprave. Od samog početka, ali ne samo na ovom primjeru, nastojimo ulagačima na području Grada biti partneri, aktivni protagonisti i poticatelji pozitivnih procesa, naravno sve u interesu Grada Kraljevice”, ističe Čandrlić.


“Nažalost, živimo u teškim vremenima kada ne znamo što nam nosi sutra. Potres, pandemija, sada potpuno neočekivane teške ratne okolnosti, ekonomska kriza… Istovremeno prepun je eter kriticizma, negativizma i skepticizma kao društvenog obilježja, no također istovremeno smo kroz sve to vrijeme na području Grada ostvarili čitav niz kapitalnih investicija i projekata kakvima Kraljevica dugo vremena nije svjedočila. Štoviše, u vremenu pred nama pripremljeni su novi značajni projekti (nova Lučica Črišnjeva, rekonstrukcija Ljetne pozornice Zrinski, rekonstrukcija Doma kulture i sporta, proširenje groblja Šmrika, izgradnja sportskih igrališta, novo infrastrukturalno rješavanje pitanja vrtića, nova plaža Oštro, nova cesta Oštro...) za koje su u glavnini zatvorene i financijske konstrukcije. Zato nastavljamo dalje puni entuzijazma i optimizma. Kraljevica se mijenja iz dana u dan i to je jasno vidljivo. Izgradnja dva nova hotela, odnosno rekonstrukcija ex bolnice u hotel Liburniju s 5 zvjezdica, i izgradnja drugog potpuno novog hotela na području Vile Matijašević bit će šlag na tortu i nagrada za sav do sada uloženi trud. Nova Kraljevica se rađa”, za kraj poručuje Čandrlić.

Projektantica Ira Rechner Šustar predstavit će idejno arhitektonsko- urbanističko rješenje, stručnjakinja za prostorno planiranje Lili Bračun predstavit će Prijedlog odluke izmjene PPU grada Kraljevice kao preduvjet realizacije projekta, a Domagoj Bebić govorit će o komunikacijskim i razvojnim aspektima projekta.