Kraljevica 4. srpanj 2015.

“Prijateljski koncert”

“Prijateljski koncert”
Zborsko je pjevanje sinoć odjekivalo starim frankopanskim dvorcem. Koncert koji u nazivu nosi simbolični epitet “prijateljski”, u Kraljevici je okupio tri zbora: Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice, Mješoviti pjevački zbor Sempre Allegro iz Rijeke te Mješoviti pjevački zbor Vardar iz Skopja. 

Gotovčevim su skladbama “Prijateljski koncert” otvorili domaćini, Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice. Publici u atriju Dvorca Frankopan potom se predstavio Mješoviti pjevački zbor Rijeka- Sempre Allegro, a posljednja, najduža dionica, kako i priliči, pripala je gostima iz Skopja. 

“Sastavili smo program koji se sastoji od tradicionalnih hrvatskih pjesama. Predstavljamo se s našom kulturnom baštinom, a poseban smo naglasak stavili na 120. obljetnicu Jakova Gotovca i Istarsku ljestvicu, koju je zaštitio UNESCO. Gosti se predstavljaju svojim, tradicionalnim makedonskim pjesmama, njihovih eminentnih skladatelja, ali i s nekoliko popularnih obrada pop glazbe,” rekla je inicijatorica projekta dirigentica Helga Dukarić Dangubić.

Dirigentica i umjetnička voditeljica Helga Dukarić Dangubić projekt je pokrenula u suradnji s kolegicom iz Makedonije, dirigenticom Jasminom Gjorgjeskom.

“Upoznale smo se prošle godine na međunarodnom seminaru u Zagrebu. Izrazila je želju da nešto pokrenemo i evo, godinu dana ženskih razgovora urodilo je plodom,” rekla je Dukarić Dangubić.

Nakon 22 skladbe koncert je završio atraktivnim zajedničkim nastupom svih zborova, koji su izveli pjesmu “I belive I can fly”.

Svi ljubitelji zborskog pjevanja, koji su propustili kraljevički koncert, novu priliku imat će danas u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Koncert počinje u 20 sati.
 
“Zvijezda Danica”

Hrvatsko glazbeno društvo “Zvijezda Danica” mješoviti je pjevački zbor iz Kraljevice, osnovan 1894. Osnivač je Ivan Jakovčić Hijacintov zborovođa i istaknuti orguljaš. Zbor je prošle godine proslavio 120. obljetnicu, a za tu je prigodu pripremio niz koncerata i snimio nosač zvuka s djelima Jakova i Pere Gotovca, uz dirigenticu i umjetničku voditeljicu Helgu Dukarić Dangubić.
 
“Sempre Allegro”

Mješoviti pjevački zbor “Rijeka- Sempre Allegro” osnovala je, krajem prošle godine, Helga Dukarić Dangubić. Zbor okuplja zaljubljenike u glazbu i zborsko pjevanje. U kratkom je vremenu “Rijeka- Sempre Allegro” ostvario brojne zapažene nastupe.