Kraljevica 7. studeni 2023. Izvor: TZG Kraljevica

Provedite jedan dan s Katarinom Zrinski u Kraljevici

Provedite jedan dan s Katarinom Zrinski u Kraljevici
“Jedan dan s Katarinom Zrinski” sudionike vraća u povijest i budi uspomene na Anu Katarinu
 
Ana Katarina Zrinski jedna je od najpoznatijih žena iz loze Frankopana-sestra Frana Krste Frankopana i žena Petra Zrinskog, koji upravo za nju gradi rezidencijalnu palaču- Dvorac Nova Kraljevica. Dvorac predstavlja jedno od najznačajnijih obilježja Kraljevice i podsjeća na moćno savezništvo Zrinskih i Frankopana kao jednih od najmoćnijih hrvatskih plemićkih obitelji bez kojih bi naša povijesti bila nezamisliva. Dvorac je danas dom Interpretacijskog i Posjetiteljskog centra Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana kao i središte brojnih kulturno-umjetničkih događanja u kojima se prezentira frankopanska baština Primorsko-goranske županije.

Ana Katarina preminula je 16. studenog 1673. u Grazu te ove godine obilježavamo 350. obljetnicu njezine smrti. U povodu toga, Grad Kraljevica i Turistička zajednica grada Kraljevice organiziraju događanje “Jedan dan s Katarinom Zrinski” koje nas vraća u povijest i budi uspomene na Anu Katarinu. Program se odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana i Grada Kraljevice, a održava se u cilju prezentacije i promocije rute Frankopana kroz kreiranje novog kulturno-turističkog proizvoda te uključivanja lokalnog stanovništva kroz kreativnu tematsku priču. 

Program započinje u subotu, 11. studenog, s početkom u 14 sati s kreativnom radionicom šivanja srednjovjekovne odjeće. Edukativno-kreativna radionica u trajanju od 2 sata održat će se u Multimedijskoj dvorani, a  namijenjena je djeci od 3 do 13 godina, kao i njihovim roditeljima te svima koji su kreativni i znatiželjni. Radionicu vodi Sofija Apostolovski iz Udruge za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule. Polaznici će izrađivati odjeću i modne dodatke koje nose unikatne lutke Ane Katarine Zrinski, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Lutke će tada premijerno biti pokazane te će trajno ostati u Posjetiteljskom centru, a izradile su ih Sofija Apostolovski i Marina Štembergar iz Udruge za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule. Zainteresirani za sudjelovanje prijaviti se mogu na: info@tzg-kraljevica.hr

Nakon radionice, s početkom u 17 sati, u Multimedijskoj dvorani, održat će se premijera lutkarske predstave “Svojeglavi štapić”. Dramatizaciju i režiju prepisuje David Petrović, a predstavu će izvoditi David Petrović i Petra Šarac. Predstava je rađena po slikovnici Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana pod nazivom “Svojeglavi štapić” za koju je tekst napisao Velid Đekić, a za ilustraciju je zaslužna Margareta Peršić.

Za kraj programa, za djecu i odrasle organizirano je stručno interpretacijsko vodstvo “Upoznaj Dvorac Frankopan” nakon kojeg slijedi frankopanski kviz u kojem sudionici s najviše znanja o Frankopanima mogu osvojiti vrijedne nagrade. Ulaz na sve programe je besplatan.