Kraljevica 26. kolovoz 2022. Miroslav Krpan

Prva prvenstvena utrka na Kartodromu Bura u Šmriki

Prva prvenstvena utrka na Kartodromu Bura u Šmriki
Na Kartodromu Bura, nadomak Kraljevice, prvi se puta vozi karting utrka za bodove Prvenstva Hrvatske

Karting Prvenstvo Republike Hrvatske ovog se vikenda, 27. i 28. kolovoza, nastavlja tek drugim natjecanjem sezone. Krajem svibnja održane su dvije bodovne utrke u Virovitici, da bi potom dva natjecanja, Pruj u Sloveniji i Novi Marof, predviđena kalendarom Hrvatskog auto i karting saveza za 2022. godinu, morala biti, iz različitih razloga, brisana iz domaćeg kalendara. No, nastavak će uslijediti “1.Nagradom Kartodroma Bura 2022”, natjecanjem što će objediniti dvije bodovne utrke za koje su nastup prijavila 22 vozača iz devet klubova. Organizator i domaćin ovog prvog natjecanja u sustavu bodovanja nacionalnog prvenstva je domicilni Karting klub Rijeka, pod pokroviteljstvom Servisa plovila Lovro iz Malinske.

Karting staza Bura, u zaleđu naselja Šmrika, s koje “puca” pogled na Kvarner, posebno Krčki most, izgrađena je 2015.godine i od tada je bila stjecištem brojnih zanesenjaka brzina s mirisom benzina, kako onih na četiri kotača, prvenstveno kartingaša, ali i onih na dva kotača. Ne samo treninzi, već povremeno i natjecanja određenih nižih kategorija, ili nedavno skup motociklista u okviru hrvatskog prvenstva mini moto, skutera i supermoto dokazali su da ova staza, duljine 822 metra, uz 19 zavoja, može prihvatiti i natjecanje kartingaša u okviru Državnog prvenstva. U međuvremenu, učinjeni su potrebni infrastrukturni radovi uz samu stazu i njenom okruženju kako bi se mogla ishodovati potrebna licenca staze koja je ovih dana ugledala svjetlo dana osnovom pregleda posebne komisije Odbora za karting HAKS- a.

Iako s liste prijava izostaje desetak vozača koji su zaključili prošlu ili otpočeli ovogodišnju sezonu PH, vjeruje se da će natjecanje u osam raspisanih klasa biti dostojno premijernog izdanja službene karting utrke na stazi “Bura”.

Karting klub Rijeka ima i uspješnu ekipu, prošlogodišnji su ekipni viceprvaci Hrvatske, Mihajlo Zorić i Lorenzo Mahnich državni su prvaci svojih klasa, dok je najuspješniji vozač klase Baby kart, onih najmlađih bio Noa Antonić, još jedan član šmričkog kluba. Ovu su sezonu izvrsno otvorili u Virovitici, poslije dvije bodovne utrke vodeća su ekipa prvenstva s tri boda prednosti ispred AMKK Cobra Virovitica, aktualnih državnih prvaka. Uz to Noa Antonić (Baby Kart), Karlo Đaković (Rotax Micro Max) i Lorenzo Mahnich (Rotax Max senior), s po dvije pobjede, drže liderske pozicije svojih klasa. 

Iako su poneki aktivni sudionici prošle ili ove sezone odlučili propustiti nastup na stazi Bura, u listi prijava jedno ime privlači posebnu pažnju. Nakon tri godine i do tada uzastopnih naslova državnog prvaka, a potom niza međunarodnih uspjeha, na jedno natjecanje Prvenstva Hrvatske prijavio se i Leon Zelenko, vozač KK Koprivnica koji je nedavnim novim osvajanjem naslova prvaka međunarodnog Sportstil Cupa stekao ponovo pravo nastupa na Rotax Max Grand Finalu, ove godine na stazi Portimao od 19. do 26.studenog u Portugalu. U međuvremenu je osvojio naslov europskog juniorskog pobjednika klase na Rotax Max Championship International Trophy.

Uz članove KK Rijeka, u Šmriku kao vodeći u klasama stižu: u klasi Rotax Mini Max Vito Gajski Kustec (AK Ivanić), Rotax Max Junior Dominik Bažant (AMKK Cobra Virovitica), Rotax DD2 Franko Škugor (KK Dubrava Šibenik), KZ2 Marko Turk (KK Koprivnica) i KZ2 Master Nikola Samaržija (Cobra).
Slobodni treninzi na stazi Bura odvijat će se u petak i subotu od 10 do 18 sati, dok se u nedjelju od 9 sati voze službeni, a od 10,30 sati mjerni treninzi za startne pozicije. Prvi set utrka počinje u 12,30, a drugi u 14,30 sati. Proglašenje najuspješnijih je oko 16,30 sati.