Kraljevica 2. travanj 2020.

Prva zvučna slikovnica priča o Kraljevici i Frankopanima

 Prva zvučna slikovnica priča o Kraljevici i Frankopanima

Objavljena je prva od sedam “zvučnih slikovnica”, nastala u sklopu projekta županijskog Putovima Frankopana, a priča o Kraljevici i Frankopanima.

Najveći županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, Putovima Frankopana, uključuje i niz aktivnosti, među kojim su i one namijenjene najmlađima.
Prije “korona krize” održana je serija edukacija u osnovnim školama, od 1. do 4. razreda kroz kviz “F kao Frankopan” u kojem je kroz zabavu, igru i šalu djeci predstavljena povijest našeg kraja i samih Frankopana.

S osam slikovnica napravljenih za interpretacijske centre (Čabar, Brod na Kupi, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Bribir i Krk), a koje sadrže posve nove tekstove bazirane na povijesnim činjenicama i tradiciji svakoga kraja, kreirane su tematske pričaonice i kvizovi u školama diljem Županije što su djeca odlično prihvatila. Najznačajnije u cijelom projektu jest to da je lokalna zajednica pokazala velik interes, da su se mještani područja na kojima su smješteni kašteli uključili u projekt, a to je ključno za kvalitetno očuvanje baštine, kako kulturno- povijesne, tako i prirodne.

Te su aktivnosti nažalost u ovim novim okolnostima privremeno obustavljene, ali ne i zaustavljene. U koprodukciji s kreativcima nastale su “zvučne slikovnice”. Prva koja priča o Kraljevici i Frankopanima, spremna je za gledanje i slušanje. 

Tekstove svih osam frankopanskih slikovnica napisao je Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad autorice Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12 godišnji Luka Zulian spojio je zvuk sa slikom, a voditeljica projekta Putovima Frankopana, kolegica Rajna Miloš dala je glas tekstu Velida Đekića. Ovo je tek prva od sedam slikovnica.