Kraljevica 7. prosinac 2019.

Rekordan broj ronilaca u Kraljevici tražio kip sv. Nikole

Rekordan broj ronilaca u Kraljevici tražio kip sv. Nikole

Tradicionalno “Podmorsko hodočašće" svetom Nikoli na Oštru je danas okupilo rekordan ronilaca iz svih krajeva hrvatske, ali i goste iz okolnih zemalja. Njih oko 120 u moru ispred rta Lipica potražilo je brončani kip svog zaštitnika.

Svetog Nikolu su za svog zaštitnika odabrali mnogi. Dobro je poznato da je djeci najdraži svetac primjerice zaštitnik pomoraca i Kraljevice, ali sveti Nikola čuva i zaljubljenike u ronjenje. 


Ne čudi stoga da se njih oko 120 danas okupilo na Oštru, baš kao ni da su u Kraljevicu zbog tradicionalnog Podmorskog hodočašća “potegnuli” iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja- Slovenije i Italije.


Na plaži ispred KPA Adria pozdravili su ih domaćini, na čelu s kraljevičkim gradonačelnikom Daliborom Čandrlićem i novim predsjednikom kraljevičkog kluba Danijelom Frkom, koji je prvom čovjeku Grada na dar poklonio sliku. 


Sedamdesetak centimetara visok brončani kipić svetog Nikole, koji je replika velikog kipa koji krasi srce grada, u kraljevičko je podmorje, kod rta Lipica, postavljen 2008. godine.


Ronioci su svog zaštitnika pronašli na tridesetak metara od obale i na 17 metara dubine, a na svom su se hodočašću, ako je suditi po atraktivnim podvodnim video snimkama, izvrsno zabavili.


Nakon ronjenja za sve je sudionike organiziran zajednički ručak u Hotelu Kraljevica te predavanja i projekcije u Nacionalnom centru tehničke kulture.