Kraljevica 6. prosinac 2016.

Rudolfu Mitiću nagrada za životno djelo

Rudolfu Mitiću nagrada za životno djelo
Dan Grada Kraljevice svečano je obilježen u Dvorcu Frankopan. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su gradske nagrade i zahvalnice. Rudolf Mitić dobitnik je nagrade za životno djelo, Milki Milinković i Klapi Tramuntana dodijeljene su godišnje nagrade, dok su zahvalnice uručene obiteljima poginulih branitelja. 
 
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Kraljevice, u jedinstvenom ambijentu drevnog frankopanskog dvorca, obilježen je Dan Grada, kao i njegova zaštitnika- svetog Nikole. 
 
Dvorac Nova Kraljevica, poznatiji kao Frankopan, ugostio je brojne uzvanike, koji su svojim prisustvom željeli uveličati veliki dan za sve Kraljevičane. U ime brojnih čestitara okupljenima su se na samom početku obratili primorsko- goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić.
 
Brojni uzvanici stigli s dobrim željama
 
“Zadovoljstvo mi je danas bilo doći ovamo u ovaj prekrasni frankopanski kaštel, u koji posljednjih godina ulažete značajna sredstva, kako bi oživio duh starih Frankopana. Danas ste otvorili i obnovljenu zdravstvenu stanicu. To su ulaganja bitna za život ljudi u ovoj sredini, a ja vam i u budućnosti želim puno projekata na dobrobit svih u ovom prelijepom kraju,” poručio je Jurčić i čestitao Kraljevičanima njihov dan.
 
“Županija nastoji biti partner Gradu Kraljevici, u zajedničkim programima i projektima,” poručio je župan Komadina te se osvrnuo na projekte kao što su rekonstruiranje zdravstvene stanice, ulaganja u Dvorac Frankopan, lučku upravu, Forticu i lanternu.
 
Svečane su sjednice uvijek sjajna prilika za osvrt na sve učinjeno. Kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić osvrnula se na protekle tri godine i brojne manje projekte i programe te zahvalila svim suradnicima koji su pomogli u njihovoj realizaciji.
 
Veliki niz manjih projekata
 
“Dječji vrtić Orepčići je uz male investicije i reorganizaciju ove godine primio svu djecu čiji su roditelji iskazali interes za dječjim vrtićem. No to nije kraj. Vrtić će i dalje biti u fokusu naših aktivnosti, uz nastojanje da djeci osiguramo najbolju skrb, a roditeljima pružimo sigurnost i najbolju uslugu. Knjižnica je uzor ustanova našeg grada koja je nošena na leđima ravnateljice. Hvala gospođi Gudac na odličnoj suradnji i svekolikoj pomoći, a posebno na ugledu naše knjižnice koji ona pronosi svojim uzornim radom. Dom kulture i sporta smo tek počeli uređivati. Do sada smo mu uspjeli napraviti novi krov, na žalost nismo obnovili fasadu jer nisu raspisani natječaji za energetsku obnovu, znamo da smo imali predugu pauzu u funkcioniranju državne vlasti. Nadamo se da će donošenjem državnog  proračuna profunkcionirati i te potpore te da će dom konačno biti dovršen izvana, nakon 40 godina. Kada zbrojite članstvo u našim sportskim i kulturnim udrugama, gotovo da nema građanina ovog grada koji nije uključen u neki vid rada sportskih, kulturnih ili civilnih udruga. Svi od nogometa, preko košarke, do šahista postižu odlične rezultate,” rekla je Turina Đurić te posebno pohvalila Plesni klub Dance Queen koji okuplja dvjestotinjak djece i postiže iznimne rezultate u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Velika ulaganja u Dvorac Frankopan
 
Ove je godine oživio i centar Kraljevice, gdje se odvijala većina manifestacija kulturnog leta. Kroz Kraljevicu je u tom periodu prošlo 10-ak tisuća gostiju, što turista, što domaćih. Koliko je Gradu važna kultura i kulturno- povijesna baština vidi se i na primjeru ulaganja u Frankopan.
 
“U tri godine uređen je pod atrija. Do sada je uloženo 700 tisuća kuna uz pomoć Ministarstva kulture. U okviru projekta Hera Ipa Adria u protekle 3 godine uloženo je više od 3 milijuna kuna u kule i posjetiteljski centar. Projekt je vodila Županija i to je sada projekt koji ide dalje pod nazivom- Putovima Frankopana. Moram zahvaliti županu i Županiji na angažmanu i realizaciji, posebno pročelniku Valeriju Jurešiću. Držimo fige da nam prođe kandidatura za nastavak ulaganja u Dvorac i kulturnu rutu. Aplicirali smo na 28 milijuna kuna i negdje za 3 do 4 mjeseca znat ćemo ishod. Taj novac će potpuno preobraziti ovaj dio Kraljevice, u stvari, cijelu Kraljevicu. Upravo radi toga, sljedeće godine planiramo obnoviti prilaznu cestu od magistrale do Dvorca. Jedan dio uz pomoć Županijske uprave za ceste, drugi dio vlastitim sredstvima,” najavila je kraljevička gradonačelnica.
 
Obnovljena ambulanta
 
Projekt od iznimnog značaja je novoobnovljena Zdravstvena stanica, primopredaja koje je izvršena uoči svečane sjednice, a koja bi do Božića trebala otvoriti vrata građanima Kraljevice. 
 
“Zdravstvena stanica je malo čudo. Imali smo i malo sreće, naprosto sve je išlo po planu, jer malo je projekata takvog obima koje možete napraviti od projekta, dozvola, javne nabave, opreme u manje od 3 godine. Sve je bilo lakše kad je Županija prihvatila sufinancirati projekt s dva milijuna kuna. Ponosna sam na to da smo projekt odradili vlastitim snagama ove naše male gradske uprave. Imali smo uz sebe kvalitetnu struku. Svi su radili kao mravi i svi su surađivali besprijekorno. Rezultat se vidi. Građani Kraljevice će napokon imati ambulantu primjerenu njihovim potrebama. Zahvaljujem se i liječnicima i svim zdravstvenim djelatnicima naše ambulante, na strpljenju i suradnji u vrijeme realizacije ovog projekta. Nadam se da ćete za koji dan preseliti u nove prostore,” najavila je Turina Đurić.
 
U izradi je projekt uređena centra Šmrike, a gradnja bi trebala početi u proljeće. Gradit će se osam stanova. Ima 20-ak zainteresiranih mladih obitelji koje su se javile na natječaj. U prizemlju tog objekta će se izgraditi prostori za novu poštu, trgovinu i druge javne sadržaje. Uz to će se urediti prometnice, parkirališna mjesta i formirati centralni trg uz Dom kulture.
 
Brodogradnja ostaje u Kraljevici
 
“Brodogradnja opstaje i ostaje u Kraljevici, to je ove godine i potvrđeno jer smo prisustvovali potpisivanju ugovora Dalmonta i Rapske plovidbe o izgradnji novogradnje trajekta. To je nova stranica u gospodarskoj perspektivi našeg Grada. Dalmont je u investicijskom zamahu prilagodbe brodogradilišta za nove poslove, zapošljava stručne kadrove i ima značajne planove za tehnološku obnovu brodogradilišta. Želim da svi znate, da ne bi bilo nekih nedoumica, brodogradnja u ovom gradu ima podršku lokalne samouprave, županije i države, na nekim novim temeljima koji će biti čvrsti, racionalni i efikasni. Dalmont je kraljevičko poduzeće, svi poznajemo vlasnika, on je naš sugrađanin i nema nikakve dvojbe da svi želimo pomoći da uspije u svojim planovima,” poručila je gradonačelnica.
 
Kraljevica  u 2016. bilježi i dobre rezultate u turizmu, povećani je broj gostiju i noćenja. Posebno raduje činjenica da privatni iznajmljivači investiraju i podižu kvalitetu.
 
Ruševine i dalje problem
 
“Ono što me žalosti je da u gradu još nema značajnih investicija u hotelske kapacitete, a posebno činjenica da imamo dvije ruševine- bolnicu i Neptun, koje unatoč svom potencijalu, ne nailaze na interes da se privedu svrsi. Kao uprava smo u stalnoj komunikaciji s vlasnicima nekretnina, ali naše su mogućnosti na žalost ograničene na razinu molbi i apela da se nešto promjeni. To boli, kada vidimo da se izgradilo novo privezište za brodove, a iznad njega zjapi ruševina. Mislim da je to neodrživo i da bi država odnosno zakonodavac trebao naći mehanizam da se takvi slučajevi rješavaju,” rekla je Turina Đurić te najavila još jednu neizvjesnu proračunsku godinu. 
 
“Izmjenama poreznih zakona za očekivati je pad prihoda od poreza na dohodak što je jedan od izvornih i najznačajnijih prihoda za gradove i općine. Ove 2016. smo imali rast tih prihoda, malo smo se ponadali da je krenulo na bolje, da ćemo biti stabilni i da možemo očekivati bolja vremena. Ministar je obećao kompenzaciju za manjak. Tu nisam neki optimist. No, ja sam i dalje optimist u pogledu našeg Grada, jer ovaj grad ima sve veći broj djece u vrtiću, sve više gradskih stipendista, učenika i studenata, i zbog njih vrijedi sve što činimo i ne smijemo nikad odustati od borbe za njihovu bolju budućnost,“ zaključila je gradonačelnica te čestitala svima predstojeće blagdane.
 
Laureati Rudolf Mitić, Milka Milinković i Klapa Tramuntana
 
Na samom kraju svečane sjednice dodijeljene su gradske nagrade i zahvalnice. Članu Kulturno- umjetničkog društva “Zvijezda Danica“- Rudolfu Mitiću, iza kojeg je gotovo 60 godina aktivnog glazbenog rada, protkanog brojnim uspjesima, uručena je nagrada za životno djelo.
 
Godišnje nagrade Grada Kraljevice dodijeljene su Milki Milinković i Klapi Tramuntana. Milka je iznimna sportašici, koja pomiče granice. Nastupila je na čak deset paraolimpijskih igara, a Kraljevicu je promovirala diljem svijeta. 
 
Glas o Kraljevici diljem Hrvatske i svijeta prenosila je i Klapa Tramuntana, koja je osnovana 2005. godine. Od tada do danas imala je brojne značajne nastupe i ostvarila sjajne rezultate.
 
Zahvalnice za poginule branitelje
 
Poginulim braniteljima: Ivici Jakovcu, Josipu Belobrajiću, Nedeljku Trniniću, Branislavu Žugu, Ivici Kušćeviću, Valentinu Božiću i Pavu Putriću, odnosno njihovim obiteljima, dodijeljene su zahvalnice Grada Kraljevice “za ljubav prema domovini i život položen u temelje njezine slobode”.