Kraljevica 16. svibanj 2015.

S vjetrom kroz tišinu

S vjetrom kroz tišinu
S vjetrom su kroz tišinu, unatoč jakoj buri, danas jedrile osobe s invaliditetom. Hvalevrijedna manifestacija prvi se puta održala u Kraljevici.
 
Cilj nagrađivanog projekta, jedinstvenog unutar granica Lijepe naše, je kroz jedrenje olakšati integraciju osoba s invaliditetom te im omogućiti bavljenje rekreacijom ravnopravno s ostalima i tako povećati kvalitetu života.

“Po našim saznanjima takve aktivnosti su minimalne i u Europi. Kako bi omogućili i potaknuli interakciju osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta razvili smo projekt jedrenja, koji je prilagođen njihovim potrebama i mogućnostima,” naglašava Damir Herega, inicijator projekta.

Projekt, koji je pokrenut 2002. godine, najpoznatiji je po centralnoj manifestaciji jedriličarskog druženja, namijenjenog gluhim i nagluhim osobama. Proteklih se godina jedrilo u Nerezinama, na otoku Lošinju. Ove godine prvi se puta s vjetrom kroz tišinu jedrilo u Kraljevici.

Zahvaljujući podršci Grada Kraljevice i tvrtke Sxy Deal, koja gradi nautičke marine na području Kraljevice, stvoreni su preduvjeti da Kraljevica postane referentna baza za aktivnosti na moru, za osobe s tjelesnim i senzornim oštećenjem iz cijele Hrvatske.

“Grad Kraljevica ima dugu tradiciju prijateljstva s osobama s invaliditetom. Vjerujem da ćemo im i ovim projektom grad dodatno približiti. Ovdje će dolaziti sportaši, jedriličari, a u konačnici i turisti. Želimo omogućiti onima koji to žele da se na komercijalan način bave nautičkim turizmom. Dosta naših projekata je u ovom trenutku vezano za proširenje nautičkih kapaciteta i uz dobru volju mislim da imamo veliku šansu da se u široj regiji pozicioniramo kao nautički centar prilagođen osobama s invaliditetom,” poručila je Nada Turina Đurić, gradonačelnica Kraljevice. 
 
Kraljevica nautički centar za osobe s invaliditetom

Upravo iz tog razloga, uoči jedrenja, u Dvorani PraktikUm, Doma kulture i sporta, održana je promocija projekta “S vjetrom kroz tišinu”. 

“Željeli smo prvi put okupiti na jednom mjestu predstavnike Grada Kraljevice, investitora, turističku zajednicu, društva kao što je ribolovno i društvo podvodnih aktivnosti odnosno sve zainteresirane strane npr. iznajmljivače smještaja, vlasnike obližnjih konoba, restorana ili kafića koja djeluju na području Kraljevice te moguće sponzore ili donatore, a koji misle da bi svojom nazočnošću i angažmanom mogli doprinijeti provedbi ovog jedinstvenog projekta,” poručuje Herega.
 
Želja organizatora je stvaranje prepoznatljivog nautičkog centra za osobe s invaliditetom u Kraljevici. Centar bi nudio: rekreativno jedrenje za osobe s invaliditetom, edukaciju skipera te edukaciju osoba s invaliditetom.

“Intencija je ove sezone organizirati vikend jedrenja, a druge godine aplicirati projekt za europske fondove te organizirati sedmodnevna jedrenja za osobe s invaliditetom, gluhe i nagluhe osobe,” naglasio je Alen Vidović, predsjednik Društva paraplegičara Kraljevica.
 
Smanjena komunikacijska barijera

Nakon 12 provedenih manifestacija postignuti su zavidni rezultati. Više od 80 osoba s invaliditetom, pretežno gluhih i nagluhih osoba, sudjelovalo je na petodnevnim druženjima na Lošinju, koje je uključivalo transfer jedrilica iz matičnih luka do Nerezinske luke, treninge posada, edukaciju, regatno jedrenje, druženje i razmjenu iskustva. Educirano je desetak skipera o komunikacijskim potrebama gluhih i nagluhih osoba, provedeno je 20-ak praktičnih treninga jedrenja, osposobljena je jedna regatna posada. Stvorena je informatička platforma za povezivanje i suradnju svih sudionika projekta. Povećana je vidljivost projektnih aktivnosti „SVKT“ u Republici Hrvatskoj, kao i u zemljama regije. Informirana je i senzibilizirana javnost o poteškoćama u komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama. Smanjena je komunikacijska barijera kroz razvoj, dokumentiranje i promociju znakovnog jezika prilagođenog upotrebi na plovilu u navigaciji.

“Jedrenje kao aktivnost zahtijeva uigranost i timski rad. Sudjelovanje osoba s invaliditetom u takvim aktivnostima razvija njihov osjećaj za tim i povećava njihovo vlastito poimanje pripadnosti društvu. Osobama s invaliditetom ograničene su mogućnosti samostalnog upravljanja plovilima, ali uz adekvatno osposobljeno vodstvo mogu bez ograničenja uživati u svim aspektima jedrenja. Na osnovi dosadašnjeg iskustva utvrdili smo da osobe s invaliditetom, prvenstveno tu mislimo na gluhe i nagluhe osobe, ne zaostaju u svladavanju osnova jedrenja. Također smo uvidjeli pozitivne efekte ovog projekta, koji su se u prvom redu iskazali prihvaćanjem gluhih i nagluhih jedriličara kao ravnopravnih nautičara,” zaključuje Herega.