Kraljevica 4. prosinac 2021. K

Sedamdesetak ronioca sretni 13. put hodočastilo sv. Nikoli

Sedamdesetak ronioca sretni 13. put hodočastilo sv. Nikoli

Sretno 13. “Podmorsko hodočašće svetom Nikoli” na kraljevičkom je Oštru jutros okupilo sedamdesetak ronioca iz svih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije.

Sudionicima tradicionalnog kraljevičkog “Podmorskog hodočašća svetom Nikoli” 13 definitivno nije nesretan broj. Trinaesto izdanje na Oštru je danas, po vremenu za poželjeti, okupilo sedamdesetak ronioca iz svih krajeva Hrvatske, ali i goste iz susjedne Slovenije.


“Lani je, zbog pandemije, simbolično zaronila tek nekolicina nas. Ove godine događanje je okupilo lijep broj ronioca i veseli nas što se tradicija nastavlja. Nakon ronjenja imamo zanimljiva predavanja i projekcije u dvorani PraktikUm”, istaknuo je Danijel Frka iz Kluba podvodnih aktivnosti Adria, koje uz pomoć Grada Kraljevice organizira događanje. 


Okupljene je pozdravio i kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, zahvalivši na dolasku sudionicima, kako je istaknuo, jednog od najznačajnijih događaja u sklopu proslave Dana grada i blagdana kraljevičkog zaštitnika svetog Nikole.


Sudionici jedinstvenog hodočašća svake godine rone do brončanog kipa  svetog Nikole, koji se od 2008. godine nalazi na dubini od 17 metara ispred rta Lipica. Ronjenje do kipića traje dvadesetak minuta, a na povratku ronioci razgledavaju i izložbu umjetničkih podmorskih skulptura “Mare Modul”, koja je postavljena 2019. a sada je, naglašava Frka, ispunila svrhu jer su skulpture postale i staništa za ribe.