Kraljevica 22. veljača 2016.

Sportski spektakl vraća se na hrvatske ceste

Sportski spektakl vraća se na hrvatske ceste
Drugo izdanje prestižne utrke “Tour of Croatia” ponovno će proći kroz Primorsko- goransku županiju. Kraljevsku etapu “utrke kroz prirodne ljepote” ove će godine ugostiti i neki novi gradovi. 

“Tour of Croatia” i druge će godine za redom svijetu predstaviti Hrvatsku. Ovogodišnje izdanje, u odnosu na premijerno lanjsko, duže je za jedan dan i jednu etapu. Od 19. do 24. travnja neki od najboljih svjetskih biciklista na hrvatskim će cestama tako odvoziti 6 dionica.

Start je 19. travnja u Osijeku, a prva će etapa završiti u Varaždinu, nakon čega utrka seli u NP Plitvička jezera, odakle će se, do Zadra, voziti druga etapa. U trećem će dijelu utrke biciklisti proći rutu od Makarske do Splita, a četvrta “Kraljevska etapa” vozit će se na Kvarneru.
 
“Kraljevska etapa” na Kvarneru

Start najzahtjevnijeg dijela utrke bit će u Crikvenici, a nakon što prođu rutu: Novi Vinodolski, Bribir, Kraljevica, Bakarac, Gornje Jelenje, Čavle, Rijeka, Opatija, Ičići, slijedi zahtjevni uspon na Učku, točnije Vojak. 

Peta etapa vozit će se po Istri, od Poreča do Umaga, a finalna dionica kreće iz Svetog Martina na Muri te završava u Zagrebu, na Trgu svetog Marka, gdje će, nakon svih hrvatskih kraljeva, biti okrunjen još jedan pobjednik utrke “Tour of Croatia”.

“Prednost biciklizma je to što možemo vrhunski sportski događaj dovesti u svaki kutak naše zemlje i tako u svijet poslati sliku našeg kraja, svih turističkih, kulturnih, povijesnih i gospodarskih potencijala,” poručio je organizator i jedan od najboljih hrvatskih biciklista  Vladimir Miholjević.

“Tour of Croatia”, koji prerasta u posljednju pripremnu utrku za ugledni Giro d’Italia ove je godine napravio značajan iskorak i po pitanju sudionika. Naime, lani u utrci nije sudjelovala ni jedna World tour ekipa. Ove godine nastupit će Tinkoff, jedna od dvije najbolje svjetske ekipe, tu je i Dimension data, s najbržim sprinterom današnjice Markom Cavendishem te Team Wiggins, u vlasništvu Bradleya Wigginsa pobjednika Tour de Francea i višestrukog olimpijskog pobjednika, a najavljeno je i još nekoliko vrhunskih ekipa. 
 
Kraljevica grad partner

Utrka će, kako je spomenuto, ove godine proći i kroz Kraljevicu, gdje je danas potpisan ugovor o sufinanciranju, vrijedan 30 tisuća kuna.

“Drago nam je što jedna dionica utrka prolazi kroz Kraljevicu, koja je mali grad, u kojem se svjetska natjecanja odvijaju rijetko. Možda jednom u stoljeću. Ovaj projekt nam osigurava izlazak na međunarodnu scenu. Po lanjskim rezultatima je jasno da se radi o jednom od najgledanijih sportskih događaja u Hrvatskoj. Vjerujemo da će rezultati biti odlični i u budućnosti te da ćemo osjetiti određene turističke efekte, ali i predstaviti našu kulturnu baštinu,” poručila je kraljevička gradonačelnica Nada Turina Đurić.

“Čast nam je da je ove godine i Kraljevica uključena u utrku, kako bi grad dobio ono što zaslužuje, nacionalnu i globalnu vidljivost, preko Eurosporta, ali i drugih kanala diljem svijeta,” zaključio je Ivan Črnjarić direktor Top Sport Eventsa.

Kadrovi Kraljevice, ali i cijele Hrvatske, obići će 54 zemlje koje pokriva Eurosport, ali i Sjevernu Ameriku i Kanadu, Južnu Ameriku, Novi Zeland, Kinu te Bliski istok, drugim riječima gotovo sve kontinente i tako promovirati Hrvatsku, njene prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu.