Kraljevica 5. prosinac 2014.

Stigao djeci najdraži svetac

Stigao djeci najdraži svetac
Večer uoči 6. prosinca, djeci najdražeg blagdana, sveti je Nikola stigao u svoju Kraljevicu. Zaštitnik mnogih, između ostalog pomoraca, ribara i dakako djece, obišao je upravo one najmlađe Kraljevičane. Dočekali su ga u Domu kulture i sporta u Kraljevici. 

Večer je počela zabavnim programom, u sklopu kojeg su svoje plesno i pjevačko umijeće pokazale članice Plesnog kluba Dance Queen iz Kraljevice te Dječjeg zbora Zvijezda Danica. 

Uslijedio je dolazak svetog Nikole, a Krampus je na sreću izostao. No, izostalo nije oko 250 darova, koliko je podijeljeno djeci Kraljevice. 
 
Sveti Nikola

Sveti je Nikole rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole.