Kraljevica 6. prosinac 2016.

Sv. Nikola Kraljevičanima “donio” obnovljenu ambulantu

Sv. Nikola Kraljevičanima “donio” obnovljenu ambulantu
Sveti Nikola je ove godine bio široke ruke, barem što se tiče njegova grada- Kraljevice. Na Dan Grada Kraljevičani su u čizmici našli obnovljenu Zdravstvenu stanicu, vrijednu gotovo 5 milijuna kuna.

Na Dan Grada Kraljevice, uoči svečane sjednice Gradskog vijeća, izvršena je svečana primopredaja stare- nove zgrade Zdravstvene zaštite. Impozantne vile, proširene i preuređene građevine, u parku uz more, ne bi se posramili ni mnogo veći i financijski jači gradovi od Kraljevice. 

Nekadašnja stambena vila u zgradu javne- zdravstvene namjene prenamijenjena je sredinom prošlog stoljeća. No, objekt, u koji se ulagalo tek u osnovno održavanje, je dotrajao, a niti površinom više nije zadovoljavao potrebe Kraljevičana.
 
Dodatna ordinacija opće medicine

Nakon cjelovite rekonstrukcije, dogradnje i proširenja građevine na svim etažama, površina se gotovo udvostručila te ona sada iznosi više od 600 kvadrata. Izmijenjeni su horizontalni i vertikalni gabariti te raspored prostorija. Vila je zadržala nekadašnji- atraktivni izgled, a dobila je dodatnu ordinaciju opće medicine. 

“Ova zgrada sada je suvremeni, prekrasni centar, koji zadovoljava sve zdravstvene standarde i propise te tehničke uvjete. Ovdje će raditi svi djelatnici koji su tu radili i prije, dakle dva tima opće obiteljske medicine, jedan stomatološki tim, tim zdravstvene zaštite djece i patronažna sestra,” rekao je Boris Ritoša, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ te zahvalio građanima Kraljevice na strpljenju proteklih mjeseci.

Naime, radovi na zgradi počeli su u travnju ove godine pa je, silom prilika, Zdravstvena stanica privremeno premještena u prostorije bivše ambulante brodogradilišta Kraljevica. No, to nasreću nije trajalo dugo jer su radovi završeni u roku.
 
Pomoć svetog Nikole

“Ovaj projekt je čudo. Napravljen u manje od tri godine, koliko je prošlo od projektiranja do danas. To je velik zahvat što znači da smo imali i malo sreće. Hvala svetom Nikoli jer je očito i on imao u svemu tome prste,” naglasila je kraljevička gradonačelnica Nada Turina- Đurić, koja je čestitala građanima blagdan Svetog Nikole te zahvalila na podršci Primorsko- goranskoj županiji i Domu zdravlja PGŽ.

Projekt je vrijedan 4.845.404,19 kuna. Polovicu iznosa osigurao je Grad Kraljevica, a drugu polovicu Primorsko- goranska županija.
 
Otvorenje do Božića

“Samo u kvalitetnim uvjetima i liječnici koji su vrlo kvalitetni mogu dati svoj maksimum i ponuditi zdravstvenu zaštitu koja vam je potrebna. To je standard življenja koji moramo poštovati i diljem naše županije imati slične standarde kao što će biti ovdje u Kraljevici,” poručio je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, koji se osvrnuo i na ostala županijska ulaganja u zdravstvo.

Zgrada bi uskoro trebala dobiti i uporabnu dozvolu te suglasnost resornog ministarstva, a ako bude sve po planu nova će Zdravstvena stanica vrata građanima otvoriti do Božića.