Kraljevica 7. listopad 2022. Klaudio Vrančić

Svečano obilježeno pola stoljeća košarke u Kraljevici

Svečano obilježeno pola stoljeća košarke u Kraljevici
Pola stoljeća “loptanja pod obručima” u Kraljevici obilježeno svečanom sjednicom skupštine Košarkaškog kluba Kraljevica te predstavljanjem klupske monografije i himne

Uz brojne uzvanike, bivše i sadašnje igrače, djelatnike te članove i prijatelje kluba večeras je u Hotelu Kraljevica obilježen veliki jubilej- 50 godina Košarkaškog kluba Kraljevica. 


Svečana sjednica skupštine bila je idealna prilika za osvrt na bogatu povijest kraljevičkog kluba, a brojne su okupljene pozdravili predsjednik KK Kraljevica Igor Turina te Dalibor Čandrlić, danas kraljevički gradonačelnik, nekada i sam igrač kluba. 


“Ponosan sam i velika mi je čast otvoriti svečanu sjednicu kojom obilježavamo 50 godina neprekidnog djelovanja kluba. Bilo je uspona i padova, dobrih i loših rezultata… Puno je odličnih košarkašica, košarkaša i djelatnika prošlo kroz ovaj klub, koji su uvijek zvao Košarkaški klub Kraljevica. Kraljevica je danas stabilan klub, a posebno smo ponosni što uz seniore imamo i stotinjak curica i dječaka. Bez djece nema budućnosti ni jednog kluba, a mi se za našu ne bojimo”, poručio je Turina, zahvalivši svima koji su kroz proteklih pola stoljeća bili dio kraljevičke košarkaške priče, a posebno Gradu na pomoći.


“Jako sam sretan i emotivan što vas sve vidim. U ovoj dvorani sam i ja proveo petnaestak godina života. Košarka je imala jako velik utjecaj na moj život, odgajala me, podizala i izgradila kao osobu. Imamo povijest i temelj, imamo tradiciju i poticaj da danas mladi ljudi ovdje mogu raditi s djecom”, rekao je Čandrlić, najavivši rekonstrukciju kraljevičke sportske dvorane, koja će uskoro dobiti novi parket, koševe, tribine, svlačionice…


Povodom velikog jubileja zaslužnima su dodijeljena priznanja, a predstavljena je i nova himna Košarkaškog kluba Kraljevica, za koju je tekst napisao Zlatan Marunić dok je za glazbu zaslužan Robert Grubišić, kao i klupska monografija- “50 godina Košarkaškog kluba Kraljevica”, čijih 240 stranica potpisuje Ivica Šubat.


“Neopisivo mi je drago da vidim ovaj sastav i srce mi je puno. Monografija kronološki prati sva zbivanja od početaka do danas. Izdana je s ciljem da se povijest sačuva jer ako se ne zabilježi brzo se zaboravi, drukčije se interpretira i smatram da smo napravili dobar posao i da je vrijedilo truda”, naglasio je Šubat, koji je iznio mnogo zanimljivosti iz košarkaške povijesti Kraljevice, među kojima je i ona da je sadašnji gradonačelnik klupski rekorder s 48 koševa na jednoj utakmici.Povijest Košarkaškog kluba Kraljevica u 18 crtica


- 1972. godine na inicijativu na inicijativu Milivoja Mandekića, a uz pomoć Vladimira Konjevića i prof. Miroslava Sladovića, osnovan je KK “Kraljevica”. 

- Prvu utakmicu klub je odigrao 15. travnja 1971. u Rijeci protiv “Kantride”, a prvu službenu utakmicu je odigrao protiv riječkog “Esperanta” u Kraljevici 9. svibnja.


- Prvu sezonu u Regionalnoj ligi “Kraljevica” je završila na 3. mjestu, a već 1973. osvaja prvo mjesto u ovoj ligi i svoj prvi ligaški naslov.

- Razvoj i sve veći interes mladih za igranjem košarke u Kraljevici rezultirali su izgradnjom novog vanjskog košarkaškog igrališta s tribinom i popratnim klupskim prostorijama.

- U listopadu 1976. Milivoj Mandekić je pokrenuo žensku ekipu koja je djelovala u sklopu Košarkaškog kluba “Kraljevica”.

 
- Osvajanjem naslova prvaka Hrvatske lige- zapad 1978. godine košarkaši “Kraljevice” stekli su pravo igranja u tada jakoj Jedinstvenoj hrvatskoj ligi.

- Izgradnjom Doma kulture i sporta u Kraljevici 1979. godine, klub je dobio košarkašku dvoranu, kakvu nije imao niti jedan klub ovog ranga u regiji.

- Vjerojatno najveća utakmica u službenoj povijesti Kluba igrana je 28. rujna 1980. kad je u utakmici 2. kola Kupa Jugoslavije “Kraljevica” igrala protiv “Šibenke”.

- Odličnu košarkašku 1980. zaokružile su košarkašice koje su igrale Jedinstvenu hrvatsku ligu, nakon što su sezonu prije osvojile naslov prvakinja Hrvatlige- zapad.


- Zadnji naslov prvaka Hrvatske lige- zapad osvojen je u sezoni 1989./90.


- KK “Kraljevica” se u sezoni 1992./93. uključio u natjecanje pod ingerencijom novoformiranog Hrvatskog košarkaškog saveza i to u Seriji B grupa- zapad. 


- U prvoj ligaškoj sezoni u neovisnoj hrvatskoj državi “Kraljevica” je uvjerljivo, bez poraza osvojila naslov prvaka. 

- Na završnom turniru prvaka serije B, igranom u Kraljevici, klub je osvojio naslov amaterskog prvaka Hrvatske.

- U sezoni 2007./2008. vođenje seniorske momčadi preuzeo je trener Ante Marušić, a nakon 15 godina osvojen je naslov prvaka A-2 lige zapad. 

- U sezoni 2010./2011. pod vodstvom trenera Edija Dželalije ekipa je osvojila novi, a ujedno i posljednji ligaški naslov prvaka.

- Tada je na početku igračke karijere bio Davor Konjević, koji je potom ostvario najveću karijeru od svih košarkaša poniklih u klubu. 

- Veliku igračku karijeru trenutno ima Andrijana Cvitković, kapetanica ženske košarkaške reprezentacije, koja je prve košarkaške korake napravila u Kraljevici.

- Klub je održao status stabilnog A-2 ligaša. Posebno veseli velik broj dječaka i djevojčica u školi košarke,koji su garancija da će košarka u Kraljevici živjeti vječno.