Kraljevica 2. prosinac 2016.

Sveti Nikola darivao svoje malene Kraljevičane

Sveti Nikola darivao svoje malene Kraljevičane
Nekoliko dana uoči djeci najdražeg blagdana sveti je Nikola posjetio svoju Kraljevicu. Na tradicionalnoj priredbi u Domu kulture i sporta darivao je najmlađe Kraljevičane.
 
Najdraži se starčić vratio kući, a grad svetog Nikole ga je, kao i svake godine do sada, primio raširenih dječjih ruku. 

U Domu kulture i sporta u Kraljevici održana je tradicionalna predblagdanska priredba na kojoj su se, brojnim okupljenima, plesom i pjesmom predstavili: Plesna skupina Dance Queen, Udruga Djeca Kraljevice i Dječji vrtić Orepčići. 

U velikom je finalu, na radost mališana, u dvoranu ušetao djeci najdraži svetac. Sveti je Nikola, uz veliku pomoć Grada Kraljevice, najmlađim Kraljevičanima i ove godine podijelio više od dvjesto prigodnih darova. 

Svetac, koji je između ostalog zaštitnik djece, je u grad stigao u sklopu Dana sv. Nikole u Kraljevici. Bogat program događanja nastavlja se sutra, jedinstvenim Podmorskim hodočašćem na Oštru, dok je u nedjelju na rasporedu druženje građana, uz prigodni domjenak i glazbu uživo, u kaštelu Zrinski.
 
Sveti Nikola 

Sveti je Nikola rođen u Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Navodno je prodao sav svoj imetak, a novac podijelio siromašnima. Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo, zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Jedna legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka, koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika. Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je, u dubokoj starosti, 6. prosinca 324. godine. Taj se datum i danas slavi kao blagdan Svetog Nikole. Osim djece i pomoraca sveti je Nikola i zaštitnik: mornara, ribara, trgovaca, pekara, ali i brojih gradova pa tako i Kraljevice.