Kraljevica 7. prosinac 2014.

Tajne kraljevičkog podmorja

Tajne kraljevičkog podmorja
Dok su ga mnoga djeca čekala pored prozora osamdesetak ronilaca svetog je Nikolu tražilo u podmorju, na Oštru, kod rta Lipica. Našli su ga na 17 metara dubine, a sve u sklopu 6. podmorskog hodočašća.

“Inicijativa se rodila kad je Grad Kraljevica dogovorio postavljanje brončanog kipa svetog Nikole ispred crkve. Tom prilikom su izrađene i tri manje kopije kipa, a jedna od tih kopija je napravljena kako bi bila postavljena u podmorje. To je, koliko znamo, jedan od prvih pokušaja da se nešto takvo postavi pod morem. Iako kip nije prvi, na našem je dijelu Jadrana svakako jedna nova atrakcija. Mogu reći da su, u proteklih osam godina, stotine ronilaca, ne smo na hodočašću, nego i tijekom ljetne sezone, dolazile pogledati naš zanimljivi kip,” rekao je Danijel Frka, tajnik Kluba podvodnih aktivnosti Adria. 

Iako je u svijetu mnogo kipova svetaca postavljeno u podmorje, koliko je poznato, ovo je jedini podvodni sveti Nikola. Kraljevičani s ponosom ističu, kako su prije dva desetljeća prvi pod morem postavili božićnu jelku, što sada rade mnogi klubovi diljem Hrvatske. Možda uskoro još poneki klub pod morem potraži i svetog Nikolu.

“Sveti Nikola je zaštitnik ne samo pomoraca, nego i ronilaca. Uz ronjenje pripremili smo okrjepu i bogat program nakon ronjenja, u Centru tehničke kulture, uz nekoliko vrlo zanimljivih projekcija,” naglasio je Frka.

Šesto podmorsko hodočašće u Kraljevici organizirao je Klub podvodnih aktivnosti Adria.
 
Otvorena podmorska poučna staza

No, podmorje u Kraljevici nije obogaćeno samo kipom svetog Nikole. Danas je i službeno otvorena i podmorska poučna staza. 

“Na dvadeset lokacija pod vodom postavili smo oznake, odnosno natpise i fotografije morskih organizama. Želimo pokazati da je naše, kvarnersko podmorje, a osobito podmorje ispred Kraljevice bogato biljnim i životinjskim svijetom. Namjeravamo podmorsku stazu s godinama proširivati, jer kolege iz prirodoslovnog muzeja su nam rekle da je ovo jedna od bogatijih lokacija što se tiče ribljeg svijeta,” zaključio je Danijel Frka.