Kraljevica 15. studeni 2022. Izvor: PGŽ

Tečaj za vodiče interpretatore održan u Kraljevici

Tečaj za vodiče interpretatore održan u Kraljevici
U organizaciji Primorsko- goranske županije u Dvorcu Nova Kraljevica održao se tečaj za certificirane vodiče interpretatore CIG ili Certified Interpretive Guide

Edukacija se bazira na programu koji je licenciran od strane europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe i svojevrsna je oznaka kvalitete za osobe koje su uključene u prezentaciju baštine. Tečaj je pomno strukturiran s ciljem pažljive doživljajne prezentacije baštine. Rezultat je višegodišnjih međunarodnih projekata interdisciplinarnih timova te se smatra najprepoznatljivijom edukativnom aktivnosti ove vodeće europske organizacije u grani interpretacije baštine.

Trenerski tim činile su Iva Silla, trenerica certificiranih vodiča interpretatora i interpretatorica oživljene povijesti organizacije Interpret Europe s najduljim iskustvom u Hrvatskoj te Manuela Hrvatin, donedavna nacionalna koordinatorica Europskog udruženja za interpretaciju baštine.

Tijekom tečaja izvodile su se brojne vježbe i praktični zadaci, uključujući samostalnu pripremu interpretacijskih govora i, u sklopu seminara, cjelovitih tematskih šetnji od strane polaznika. Kroz čitav tečaj i svaku interaktivnu vježbu, koristili su se lokalni baštinski motivi i naslijeđe kao polazište, a na taj način ujedno se stvara osnova za nastanak novih proizvoda, a posebno tura. Polaznici su potaknuti na dodatno istraživanje i upoznavanje baštine koja ih okružuje.

Na ovom vrlo zahtjevnom tečaju sudjelovalo je petnaest polaznika, županijskih djelatnika u kulturi, županijskih ustanova i jedinica lokalnih samouprava te turističkih zajednica, koji će nakon polaganja ispita za certificiranog vodiča unutar svojih organizacija približavati baštinu posjetiteljima i buditi u njima dubinsko razumijevanje uz pomoć metoda i tehnika koje je kroz višegodišnji proces razvio interdisciplinarni međunarodni tim unutar udruženja Interpret Europe.