Kraljevica 12. kolovoz 2023. Klaudio Vrančić

“Tira, tira”- Bakarčani iz mora izvukli tunu od 70 kilograma

“Tira, tira”- Bakarčani iz mora izvukli tunu od 70 kilograma
U “mreži se našla tuna teška sedamdesetak kilograma, koja je, na oduševljenje gledatelja, izvučena na bakaračku rivu

Mnogi su jučer u Bakarcu zbunjeno gledali prema Prvoj s koje se, uoči početka “fešte od tune”, zavijorila svila. No, u 18 je sati sve postalo mnogo jasnije. Naime, za uvod u bakaračko slavlje ove su godine bile zadužene spretne članice grupe “Silkuets”, koje su atraktivnim plesom na svili najavile veliko finale.  


Nakon što su plesačice pokazale svoje umijeće sa svilom, a sa Sridnje je odjeknulo “tira, tira”, isto su s mrežama učinili bakarački ribari. Ispred “straže” su krenuli zatvarati “glavu” i iz mora izvlačiti mrežu. U “migavici” se našla tuna teška sedamdesetak kilograma, koja je, na oduševljenje gledatelja, izvučena na bakaračku rivu. 


Vjerni prikaz nekadašnjeg tunolova, koji je kroz povijest hranio Bakarac, iz godine u godinu privlači brojne znatiželjnike. Hvalevrijednu manifestaciju simboličnog naziva još 2015. su pokrenuli bakarački volonteri. “Tira, tira” danas slavi bogatu ribarsku povijest malog primorskog mjesta i dakako “ribu” jer baš tako Bakarčani od pamtivijeka kažu za tunu, dok sve ostale nazivaju po vrsti. 


S impresivnim su se primjerkom okupljeni mogli i fotografirati, a potom ribu i degustirati. Naime, događanje se s rive preselilo u centar mjesta, gdje su Bakarčani pripremali i gostima servirali ukusnu tunu na žaru. Uz najpoznatiji bakarački specijalitet uživalo se i u ostatku ugostiteljske ponude, a za dobru su zabavu bili zaduženi Neno Belan i Fiumensi te DJ Voxy.


Bakaračku feštu od tune, koja je počela još prekjučer kada je održana “Mića Tira” namijenjena najmlađima, organizirala je Udruga Tira, uz pomoć Grada Kraljevice i Turističke zajednice grada Kraljevice.