Kraljevica 14. kolovoz 2022. Klaudio Vrančić

Tira, tira opet se čulo na Bakarcu, gdje je riba samo jedna

Tira, tira opet se čulo na Bakarcu, gdje je riba samo jedna
“Tira, tira” nakon dvije se tihe godine ponovno čulo na Bakarcu, nakon čega su “ribari” iz mora izvukli preko 150 kilograma tešku tunu

Od pamtivijeka je na Bakarcu riba samo jedna! Naime, mještani tako kažu za tunu, dok sve ostale nazivaju po vrsti. Dovoljno to govori što tuna znači za maleno primorsko mjesto i njegovu bogatu ribarsku povijest.


A da povijest ne bude tek mrtvo slovo na papiru pobrinuli su se mladi bakarački volonteri, koji su još 2015. godine pokrenuli hvalevrijednu manifestaciju simboličnog naziva- “Tira, tira”, atraktivno uprizorenje nekadašnjeg tunolova na Bakarcu. 


Popularni uzvik “tira, tira” nakon dvije je tihe godine, na oduševljenje okupljenih, jučer ponovno odjeknuo sa straže, a “ribari” su ispred Sridnje počeli zatvarati “glavu” i iz mora izvlačiti mrežu. U “migavicu” se zaplela tuna teška rekordnih 150 kilograma, koja je na obalu izvučena u čast pokojnom Branku Crnariću, bakaračkom zaljubljeniku u more i ribu.
 

Nakon što su Bakarčani posjetitelje nakratko vratili u vrijeme kada je mjesto živjelo od tune i za tunu fešta se preselila u centar Bakarca, gdje su brojni okupljeni imali prilike kušati ukusni bakarački specijalitet- tunu na žaru.


Spomenimo i kako je dan ranije na Melini održana “Mića Tira”, namijenjena mališanima te kako je ovogodišnja bakaračka “fešta od tune”, baš kao i ona posljednja iz 2019., završila uz nastup popularnog Tamburaškog sastava “Mejaši”.