Kraljevica 30. studeni 2014.

Tradicionalno hodočašće pomoraca

Tradicionalno hodočašće pomoraca
Grad svetog Nikole 16. je godinu za redom dočekao hodočasnike, koji su morskim putem stigli u Kraljevicu. Ujutro je iz Rijeke krenulo šest brodova, jedan se brod priključio u Urinju i dva u Bakru. Konvoj su na rivi, već tradicionalno, dočekali domaćini, koji su zajedno s hodočasnicima, u procesiji, krenuli prema crkvi svetog Nikole, zaštitnika Kraljevice. 
 
“Ovo hodočašće smo pokrenuli prije 16 godina u suradnji sa župom Kraljevica, dva značajna detalja smo izvukli koji su nas potakli da krenemo morem prema Kraljevici, najstarijem svetištu svetog Nikole na našoj strani Jadrana. Papa Pio VI. je 1795. godine dao posebnu poslanicu ovoj crkvi. Rekao je da će svi koji dođu na dan Svetog Nikole u crkvu dobiti oproštenje grijeha. S druge strane sveti je Nikola putovao morem i u jednoj oluju molio Boga da se more smiri, što se i dogodilo. Ta dva detalja objedinili smo u ovo pomorsko hodočašće, jedinstveno na Jadranu,” poručila je tajnica organizacijskog odbora Marica Njegovan.
 
Svetu Misu, u crkvi svetog Nikole, predvodio je velečasni Luka Lučić. 
 
Za Jadran, jedinstvenim, pomorskim hodočašćem tako je počela proslava dana Kraljevice, dana Svetog Nikole, zaštitnika mnogih, između ostalog i pomoraca. 
 
“To je jedna posebnost koju njegujemo i osnažujemo, jer kako ona stara kaže- bolje da nestane selo nego običaji. Normalno sveti je Nikola zaštitnik pomoraca i pomorci su mu se uvijek molili u nevoljama. Ovo je jedna lijepa simbioza, da se morskim putem dođe u Kraljevicu, da se uključe gradovi Rijeka i Bakar te Kostrena, mjesto na daleko poznato po pomorcima,” smatra lučki kapetan Darko Glažar.
 
Grad pomoraca, ali i brodograditelja je i Kraljevica. 
 
“Kraljevica je kraljevska luka i ja se nadam da će ta povijest i u budućnosti, uz pomoć svetog Nikole ovdje ostati,” zaključila je gradonačelnica Kraljevice Nada Turina- Đurić.