Kraljevica 16. veljača 2018.

U Kraljevici Rabljanima isporučen trajekt "Četiri zvonika”

U Kraljevici Rabljanima isporučen trajekt "Četiri zvonika”
Svečanost primopredaje novog trajekta Rapske plovidbe "Četiri zvonika”, vrijednog 60 milijuna kuna, održana je danas u brodogradilištu Kraljevica. Uz brojne uzvanike svečanosti je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović.
 
Tvrtka Dalmont isporučila je svoju prvu novogradnju nakon 15 mjeseci posla vrijednog oko 60 milijuna kuna. Svečanosti je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović, koja je ujedno i kuma brodu, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Marina Medarić te gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.


“Danas smo u našem gradu ugostili predsjednicu Republike Hrvatske gospođu Kolindu Grabar Kitarović, danas je naš grad predao Rabljanima brod, a brod je život, za moje prijatelje s Raba pravi život, brodovi su kao ljudi. Danas je lijepo bilo biti gradonačelnik Kraljevice, svaki je dan lijepo, ali danas posebice. Bitno je usuditi se sanjati, vjerovati, imati vizije i hrabrosti. Kada počneš razvijati svoje talente i dijeliti ih sve se posloži i tada sve se može, tada se događa čarolija. Hvala škveranima, Vi ste ponos ovoga grada”, rekao je Čandrlić
 
Trajekt "Četiri zvonika" najveće je plovilo u floti u dosadašnjih više od pedeset godina postojanja Rapske plovidbe. Novi trajekt može prevesti 100 vozila i 600 putnika dok je ukupni kapacitet sadašnje flote od četiri trajekta bio 166 vozila i 1.082 putnika.


Zamjenica Medarić izrazila je zadovoljstvo  što se u Kraljevici nakon niza godina ponovo grade brodovi i što su oživjeli navozi utemeljeni davne 1729. godine.

"Posebno veseli što je danas čin primopredaje rezultat suradnje dvije uspješne tvrtke s područja PGŽ, Rapske plovidbe i Dalmonta. Mi otočani volimo reći da nam kvalitetni trajekti, kvalitetne brodske i trajektne linije puno znače jer je to naša plava magistrala, nastavak autoceste i to je jedan od glavnih preduvjeta života na otoku i zato se kao otočanka radujem novim linijama i novim trajektima“, istaknula je zamjenica.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da se, unatoč lošim predviđanjima od prije nekoliko godina, hrvatska brodogradnja uz restrukturiranje uspjela izdići, a naša  se brodogradilišta uspješno prilagođavaju potrebama naručitelja. Grabar Kitarović podsjetila je da brodogradnja referencama predstavlja jedan od zamašnjaka hrvatskog gospodarskog razvoja sudjelujući u izvozu s 500- 700 milijuna dolara godišnje i bitno pridonosi uravnoteženju vanjsko-trgovinske i platne bilance države te je izvor egzistencije mnogih ljudi u primorskim krajevima. Pritom je istaknula važnost osiguranja održivosti i konkurentnosti hrvatske brodogradnje kako bi se mogli ostvariti još bolji rezultati.