Kraljevica 5. prosinac 2022. K.V.

Ukoričena povijest jedne obitelji s Križišća

Ukoričena povijest jedne obitelji s Križišća
U knjizi autorica donosi bogato svjedočanstvo o vrednotama nasljeđa i odrastanja u obitelji s Križišća

U Multimedijskoj dvorani u Dvorcu Frankopan u Kraljevici održana je promocija knjige “Sotlar i Sotlarica” autorice Vesne Kolić. Knjiga je izdana uz potporu Grada Kraljevice i Turističke zajednice grada Kraljevice, s Udrugom u kulturi “Stol” i autoricom kao suizdavačima. 

U knjizi autorica donosi bogato svjedočanstvo o vrednotama nasljeđa i odrastanja u obitelji s Križišća i to kroz priče, dokumente i predmete koje je brižno čuvala, popisala i opisala.

Dobroj atmosferi na promociji doprinijeli su učenici Osnovne škole Kraljevica, koji su pod vodstvom svoje učiteljice Sunčice Vučković izveli kratku točku i demonstrirali igre u prirodi iz davnine. Program je vodila Milanka Gudac, a u prepunoj dvorani prisutnima se u ime udruge obratila predsjednica Radmila Toić te dala i svoj osvrt na knjigu koja je pobudila prilično velik interes u svojoj zajednici. Mnogi naime još uvijek pamte obitelj zanimljivog nadimka “sotlar”, riječ koja se odnosi na sedlarski obrt- zanimanje jednog od središnjih likova u knjizi.   

Kao što kaže podnaslov Portret jedne obitelji kroz predmete i priče koje su nam ostavili ovo djelo donosi osobne priče o životnim putovima i zanimanjima kojima su se bavili članovi obitelji, od kraja 19. st. do ovih dana. Iako osobna, prema riječima Tee Rosić, kustosice Muzeja Grada Crikvenice i recenzentice ovog djela, priča ujedno predstavlja “povijest jedne obitelji kao povijest cijele zajednice”. 

Posebnost ove knjige je gotovo kataloška lista zanimljivih predmeta koje je ova obitelj brižno sačuvala. Od dokumenata do fotografija, od svakodnevnih uporabnih predmeta do alata vezanog za sedlarski obrt, svaki predmet je pomno istražen i opisan. Tekstovi su popraćeni brojnim fotografijama koje su pravi užitak za oči i dušu.