Kraljevica 22. travanj 2016.

“Utrka kroz prirodne ljepote” prošla kroz Kraljevicu

“Utrka kroz prirodne ljepote” prošla kroz Kraljevicu
Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia, koja s ponosom nosi naziv “Utrka kroz prirodne ljepote”, stigla je u našu županiju. Od Crikvenice do Učke gledatelji danas mogu uživati u nastupima poznatih svjetskih timova i biciklista. 

“Kraljevska etapa” startala je u Crikvenici, a nastavila se preko Selca, Novog Vinodolskog i Bribira, crikveničkim zaleđem, do Križišća i Kraljevice. 

Nakon lakšeg uvodnog dijela četvrte etape u Bakarcu je natjecatelje čekao prvi izazov - zahtjevni 17 kilometarski uspon preko Meje prema Gornjem Jelenju. Nakon “penjanja” na 970 metara nadmorske visine, slijedi predah- spust na Čavle, odakle karavana nastavlja prema Rijeci.

Iz Rijeke Tour of Croatia nastavlja prema Opatiji, nakon čega slijedi veliko finale “Kraljevske etape”- uspon na Učku. 

“Prvi dio uspona na Vojak, vrh Učke nije pretjerano težak, ali kada dođemo na rampe od 14% uspona na 8 kilometara do cilja sve postaje izuzetno zahtjevno i dovodi do prirodne selekcije, konkurenti otpadaju bez ozbiljne promjene ritma. Posljednjih 3 kilometra utrke doslovno lijepe bicikliste za cestu, prelazi se 3000 metara penjanja taj dan i rezerve glikogena su potrošene, iako je ukupna dužina etape svega 122 kilometra. Spektakl je zagarantiran, nadamo se da će nas poslužiti vrijeme jer kad utrka završi i pogledamo prema Kvarneru ili Istri činit će nam se da smo na najljepšem balkonu na svijetu. Cijeli svijet će uživati u sportu i ljepoti,” poručuju organizatori.

Utrku, koja se vozi u šest etapa i prolazi čitavom Hrvatskom, prate gledatelji diljem svijeta. Naime, najavljeno je 500 minuta televizijskog prijenosa uživo. Utrku izravno prenose HRT i Eurosport, a TV prijenos emitiraju brojne televizijske postaje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. 

Ne treba trošiti riječi što takva promocija znači za 12 gradova domaćina te više od 100 mjesta kroz koja prolazi 2. izdanje utrke “Tour of Croatia”.