Kraljevica 1. svibanj 2015.

Vatreno u Bakarcu

Vatreno u Bakarcu
Više od 150 baklji gorjelo je u Bakarcu na tradicionalnoj bakljadi uoči Međunarodnog praznika rada.

Dva desetljeća običaj paljenja baklji na rivi u Bakarcu polako je, ali sigurno, padao u zaborav. No, prije tri godine nekolicina entuzijasta, prisjetila se kako su to radili njihovi stari i probudila, predugo uspavanu, neobičnu tradiciju.

Uzduž bakaračke rive raspoređene improvizirane baklje točno u 21:00 sat obasjale su mjesto i stvorile jedinstveni ugođaj, na koji je malo tko, od nekoliko stotina okupljenih, ostao ravnodušan. Dakako, najviše je osmjeha bilo na licima najmlađih. 

“To j jedan stari običaj ki su naši nonići imeli. Nami se j urizal va sjećanje pa smo ga odlučili vratit nazad. Dan pred 1. maj se j bakljada delala, a delali su se tu večer i dešpeti ljudimi. Dešpeti se više ne delaju, ali bakljadu smo odlučili vratit. To j jedan lipi običaj. Trudimo se da sako leto neč novo zmislimo. Počeli smo prvo leto z 70 baklji, drugo leto smo ih imeli 115, sad ovo leto imamo više od 150 baklji, a i imamo jednu velu baklju na moru,” rekao je Renato Franko, jedan od organizatora.

Početak bakaračke bakljade ove je godine, prvi puta, označio pucanj starog topa. Zanimljivo, top, koji je dugo bio pod zemljom, iskopan je prošle godine. Napravljeno je i drveno postolje te od tada ponosno stoji i čuva svoj Bakarac.