Kraljevica 25. travanj 2015.

Zajedno za ljepšu Kraljevicu

Zajedno za ljepšu Kraljevicu
Nakon prošlotjedne odgode Zelene čistke, zbog lošeg vremena, dio gradova i općina riječkog prstena danas je krenuo u akciju. 

Na području Kraljevice čistilo se u svim mjesnim odborima (Kraljevica, Šmrika, Križišće i Bakarac).

“Misao vodilja bila je da u svakom naselju uredimo jedan prostor, odnosno javnu površinu te tako doprinesemo i damo joj novu vrijednost. Željeli smo da te površine, tipa dječjeg igrališta, budu ljepše, funkcionalnije i urednije,” naglasila je Dragana Karan Popović, glavna koordinatorica Zelene čistke u Kraljevici.

U centru grada, točnije oko dječjeg vrtića, odrađen je najveći dio posla. Prostor je očišćen, pofarbane su ograde, uređeno igralište, pješčanik i edukacijski mediteranski vrt, u kojem najmlađi mogu učiti o biljkama i prirodi. Više od odrađenog posla veseli samo odlična atmosfera i velik broj udruga i pojedinaca, koji su se odazvali akciji. 

“Uključile su se sve udruge. Posebno bi pohvalila Turističku zajednicu, školu, vrtić, vatrogasce, Mesopustare, umirovljenike, naše obrtnike koji su nam pomogli s donacijama i komunalna poduzeća. Jedno lijepo zajedništvo. Grad financira akciju s 18 tisuća kuna, ali to ne bi bilo dovoljno, da nisu svi pomogli. Željeli smo pokazati da s relativno malo truda možemo imati puno ljepši okoliš. Možda ova akcije neke potakne da budu savjesniji prema okolišu u kojem žive,” poručila je gradonačelnica Nada Turina Đurić, koja se i sama uključila u akciju.
 
Križišće, Šmrika, Bakarac

Na Križišću je probijena i očišćena staza prema Mižolovu, što je u programu Natura 2000. U Šmriki je dodatno uređeno dječje igralište s pješčanikom, a pofarbani su i elementi. Također uređena su i dva mala mediteranska vrta. U Bakarcu je očišćen i uređen obalni pojas, koji će u budućnosti biti znatno zeleniji.
 
Lani u Hrvatskoj prikupljeno pet tisuća tona otpada

Zelena čistka, najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj krenula je prije tri godine, a zamišljena je kao jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada. Cilj je buđenje svijesti o odgovornom gospodarenju otpadom, očuvanju okoliša, prirode i planete Zemlje. 

U prošlogodišnjoj, trećoj Zelenoj čistki, sudjelovalo je više od 52 tisuće volontera, a prikupljeno je gotovo pet tisuća tona otpada.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it i godišnjih akcija World Cleanup.